Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα (πολλά) φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα (πολλά) φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η κατανάλωση επτά τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Η κατανάλωση επτά τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Οϊνλόλα Ογιεμπόντε του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 65.000 ανθρώπων, το διάστημα 2001 – 2013.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κανείς την ημέρα, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ανεξαρτήτως ηλικίας. Για κατανάλωση επτά ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 25%, ενώ από καρδιακά αίτια κατά 31%.

Όσοι εκ των συμμετεχόντων έτρωγαν μία έως τρεις μερίδες μείωναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε κατά 14%, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Όσοι έτρωγαν τρεις έως πέντε μερίδες καθημερινά μείωναν τον κίνδυνο κατά 29%. Εκείνοι που έτρωγαν πέντε έως επτά μερίδες κινδύνευαν κατά 36% λιγότερο, από επτά και πάνω η μείωση έφτανε και το 42%.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα φρέσκα λαχανικά είχαν πιο προστατευτική επίδραση από τα φρούτα, γι’ αυτό κάθε επιπρόσθετη μερίδα λαχανικών μείωνε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι σαλάτες, ανά μερίδα, συντελούσαν στην μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 13%.

Τα φρέσκα φρούτα είχαν σαφώς μικρότερο όφελος, μειώνοντας κατά 4% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανά μερίδα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιεινή, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», εξηγεί ο Δρ Ογιεμπόντε και επισημαίνει ότι η καλύτερη διατροφική σύσταση παγκοσμίως έχει εκδοθεί απ’ την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία συνιστά τους πολίτες την πολιτική του «2+5» (δύο μερίδες φρούτων και πέντε μερίδες λαχανικών τη μέρα).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η έρευνα δεν διαπίστωσε κάποιο σημαντικό όφελος από την κατανάλωση χυμών φρούτων, ενώ αντίθετα η κατανάλωση κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17%, ανά πρόσθετη ημερήσια μερίδα.

Οι βρετανοί ερευνητές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει ότι, τα περισσότερα φρούτα σε κονσέρβες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η οποία μπορεί να υπεραντισταθμίσει όλα τα οφέλη από τα φρούτα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024