Οφθαλμολογικά προβλήματα συνεπάγεται η κατάχρηση smartphones και tablets
Αυξημένο κίνδυνο οφθαλμολογικών προβλημάτων αντιμετωπίζουν τα άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και ταμπλέτων, σύμφωνα προειδοποίηση που εξέδωσε ομάδα βρετανών οπτικών.
Αυξημένο κίνδυνο οφθαλμολογικών προβλημάτων αντιμετωπίζουν τα άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και ταμπλέτων, σύμφωνα προειδοποίηση που εξέδωσε ομάδα βρετανών οπτικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του BBC, ο οπτικός Άντι Χέπγουορθ επισημαίνει ότι «το φως που εκπέμπουν οι έξυπνες συσκευές είναι τοξικό για το πίσω μέρος των ματιών. Σε βάθος χρόνου, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια. Το γεγονός ότι, οι χρήστες έξυπνων συσκευών δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους συχνά σε συνδυασμό με το ότι φέρνουν τη συσκευή πολύ κοντά στο πρόσωπό τους, κουράζει τα μάτια».
Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Μ. Βρετανία και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα, κάτω των 25 ετών, διαπίστωσε ότι οι νέοι ελέγχουν το κινητό τους τηλέφωνο κατά μέσο όρο 32 φορές την ημέρα.
Η ανεξάρτητη ομάδα οπτικών, που διεξήγαγε την έρευνα, υπολόγισε ότι τα νεαρά άτομα περνούν κατά μέσο όρο επτά ώρες ημερησίως μπροστά την οθόνη είτε του smartphone, είτε του tablet, ή των τηλεοράσεων νέας τεχνολογίας.
Επίσης, το 43% των ατόμων έως 25 ετών βιώνει άγχος και ψυχολογική πίεση όταν δεν έχει πρόσβαση στην «έξυπνη» συσκευή του.
Η οπτικός Αμάντα Σέιντ που συμμετείχε στην ομάδα μελέτης συμβουλεύει το κοινό να «κάντε συχνά εξετάσεις στα μάτια σας και παράλληλα μεγάλα διαλείμματα καθώς χρησιμοποιείται έξυπνες συσκευές και υπολογιστές».
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί αποχώρησε η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ Energy από την Κρήτη;
- Η ηρεμία του να ξέρεις ότι είσαι, επιτέλους, σπίτι
- Το βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο: «Το πάρτι της ζωής μας»
- Πάπας: «Θαυμαστή Ανθρωπότητα» – Αυτόν τον τίτλο φέρει η πρώτη Εγκύκλιός του, αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Κίνα: Ο Σι υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν και εξήρε τις προσπάθειές του για ειρήνη στο Ιράν
- Χόιτ Ρίτσαρντς – Το μοντέλο των 80s που έγινε ψυχολογικός σκλάβος στα δίχτυα μιας αίρεσης της Νέας Υόρκης
- Οι συντάξεις σε μία Ευρώπη που γερνάει – Έχουν χάσει οι νέοι Ευρωπαίοι την πίστη τους στο συνταξιοδοτικό σύστημα;
- MEGA Stories: Οι ιστορίες των παιδιών της Γάζας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)






















![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442