
Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, που δόθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξέφρασαν σήμερα πρώην κρατούμενοι, συγγενείς κρατουμένων, δικηγόροι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, που δόθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξέφρασαν σήμερα πρώην κρατούμενοι, συγγενείς κρατουμένων, δικηγόροι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Οι ομιλητές χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για τα δικαιώματα των κρατουμένων, καθώς οι διατάξεις του δημιουργούν μια φυλακή μέσα στη φυλακή, μια «γκρίζα ζώνη πειθάρχησης, όπου παύει να ισχύει κάθε έννοια δικαίου» και ζήτησαν την απόσυρσή του.
«Τομή για το νομικό πολιτισμό, καθώς αφαιρεί δικαιώματα των κρατουμένων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου. «Με αυτό τον τρόπο εξοντώνει φυσικά και ηθικά τον άνθρωπο και δημιουργεί ανθρώπους χωρίς μέλλον και προοπτική ένταξης στην κοινωνία», συμπλήρωσε.
Η δικηγόρος Άννα Παπαρούσου υπογράμμισε ότι «ο νόμος εισάγει τροποποιήσεις στο σωφρονιστικό κώδικα με τις οποίες ανατρέπει όλη τη λογική τουκώδικα, όπως είναι σήμερα. Για παράδειγμα, σήμερα απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση των κρατουμένων, κάτι που καταστρατηγείται τελείως».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «ο νόμος επιχειρεί να δημιουργήσει μια εξορία μέσα στις φυλακές και είναι απορίας άξιο σε μια χώρα με τόσο βεβαρημένη ιστορία πολιτικών διώξεων ότι επανεισάγεται μια τέτοια ρύθμιση».
«Με το νομοσχέδιο εισάγεται η έννοια της εκδίκησης στην ποινική διαδικασία, ακυρώνεται στην πράξη η αρχή της ισονομίας και της ισότητας, καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και δημιουργούνται φυλακές-άβατα όπου βασιλεύουν η αυθαιρεσία και ο τρόμος», επισήμανε η Άσπα Χατζηδάκη εκ μέρους της νεοσύστατης «Δράσης ενάντια στο ελληνικό Γκουαντάναμο», που διοργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου.
Η συγκεκριμένο οργάνωση απαρτίζεται από πρώην κρατούμενους, συγγενείς κρατουμένων και συλλογικότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι διήμερο κινητοποιήσεων ενάντια στις φυλακές τύπου Γ’ διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Απριλίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ την Κυριακή 6 Απριλίου, την ίδια ώρα, θα ακολουθήσει συγκέντρωση στον Δομοκό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αποκαλύψεις για την παράνομη ρύπανση από πελώριο data center του Μασκ
- Ουκρανικά drones έπληξαν 20 ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – Η Ρωσία επιτέθηκε σε λιμάνια της Ουκρανίας
- Πανελλαδικές 2026: Μέχρι αύριο Πέμπτη η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
- Ευχάριστα νέα: Ο Κίναν Έβανς πάτησε ξανά παρκέ (vid)
- Οργή στην Ινδία για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης – Καταγγελίες για ολιγωρία των Αρχών και ατιμωρησία
- Καύσωνας: Πώς θα προλάβετε τη θερμοπληξία σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

