Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρή αντιπαράθεση για τις προτάσεις μομφής κατά Στουρνάρα και Μεϊμαράκη

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις προτάσεις μομφής κατά Στουρνάρα και Μεϊμαράκη

Πρωτοφανής η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Βουλής κατά τη διακοπή της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση δυσπιστίας  κατά του Γ.Στουρνάρα. Η απόφαση Μεϊμαράκη να παραπέμψει την απόφαση στην Ολομέλεια, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση επί της πρότασης μομφής, προκάλεσε την αντίδραση του Αλ.Τσίπρα, ο οποίος κατέθεσε μομφή κατά του προεδρείου του Σώματος και αποχώρησε μαζί με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. Η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Το παρασκήνιο της απόφασης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτοφανής αντιπαράθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής κατά τη διακοπή της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γ.Στουρνάρα.

Η απόφαση του Β.Μεϊμαράκη να παραπέμψει την απόφαση στην Ολομέλεια, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση επί της πρότασης μομφής, προκάλεσε την αντίδραση του Αλ.Τσίπρα, ο οποίος κατέθεσε μομφή κατά του προεδρείου του Σώματος και αποχώρησε μαζί με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γ.Στουρνάρα δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, ενώ η πρόταση δυσπιστίας κατά του Β.Μεϊμαράκη πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα, δηλαδή σε συνεδρίαση της Βουλής στην οποία ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Μετά την αποχώρησή της από τη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα πήγε στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην Ολομέλεια για να λάβει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, ενώ μίλησε για έγκλημα που συντελείται για άλλη μια φορά μέσα στη Βουλή και κατήγγειλε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

«Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και αυτό ενώ η κυβέρνηση την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων. Δεν λογαριάζει το σύνταγμα, την κοινοβουλευτική διαδικασία, ούτε τη δημοκρατία.

»Διαλύει τις επαγγελματικές τάξεις και τις εργατικές σχέσεις την ώρα που δίνει τα πάντα στις τράπεζες. Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αλλά θα επανέλθουμε και θα λάβουμε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο λαός καλείται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση των εθελόδουλων στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προηγήθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, η οποία έγινε αποδεκτή από την Αντιπολίτευση, εκτός της ΔΗΜΑΡ.

Το χρονικό των εξελίξεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών με αποτέλεσμα να διακοπεί η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης είπε ότι η κυβέρνηση κάνει «δεκτή την πρόκληση» και ζήτησε να αρχίσει αμέσως η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα. Το λόγο, μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση, πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος ζητώντας να απορριφθεί η πρόταση μομφής, σημειώνοντας ότι δεν έχει παρέλθει το 6μηνο που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για την υποβολή νέας πρότασης μομφής από την προηγούμενη που έχει καταθέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλ.Τσίπρα, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι «παίζει με το Σύνταγμα και τους νόμους»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά την εισήγηση του κ. Βενιζέλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φοβάται τη συζήτηση. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία, ζητώντας να μάθει «ποιος εκφράζει την κυβέρνηση; Βενιζέλος ή Σταμάτης». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο υπουργός Επικρατείας Δημ.Σταμάτης, έκανε αρχικά δεκτή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μάλιστα να αρχίσει αμέσως η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.


Να διευκρινίσει την αρχική δήλωσή του αναγκάστηκε κατόπιν τούτων ο υπουργός Επικρατείας Δημ.Σταμάτης.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ μάλιστα να δηλώνει την αντίδρασή του που μέχρι εκείνη τη στιγμή κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση είχαν μονοπωλήσει την συζήτηση.

Την απόλυτη συμφωνία του με την πρόταση δυσπιστίας εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνο να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε και το ΚΚΕ, χωρίς βεβαίως να λείψουν οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συμφωνία τους με την πρόταση δυσπιστίας εξέφρασαν ο Βύρων Πολύδωρας, ανεξάρτητος βουλευτής, καθώς και η Χρυσή Αυγή. Αντίθετα, τη διαφωνία της με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ.

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίστηκε σε έκρυθμο κλίμα με το λόγο να παίρνει μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης τονίζοντας ότι «μετατρέπουμε αυτήν τη στιγμή τη διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης», θέση που είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Ευ.Βενιζέλος.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Αλ.Τσίπρας κατήγγειλε τον Δ.Σταμάτη ότι «έχει το θράσος να έρχεται και να λεει άλλα τώρα», ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση τρέμει την πρόταση μομφής» και «θέλει να διεκπεραιώσει το έγκλημα σε 4 ώρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διάβασε από τα πρακτικά της Βουλής τις τελευταίες αποστροφές της προεδρεύουσας κ. Κόλια – Τσαρουχά πριν από τη διακοπή της Βουλής, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η διακοπή έγινε προκειμένου να εξεταστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση μομφής.

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσίπρας διάβασε άλλο απόσπασμα από την τοποθέτηση της κ. Κόλια – Τσαρουχά, υποστηρίζοντας ότι η διακοπή έγινε προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε τον κ. Βενιζέλο για κοπτοραπτική της τοποθέτησης της βουλευτού των ΑΝΕΛ κ. Κόλια – Τσαρουχά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε, ζητώντας από τον κ. Μεϊμαράκη να ανακαλέσει στην τάξη τον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ανέγνωσε «επί λέξη» την τοποθέτηση της προεδρεύουσας και κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ψεύδη και προσπάθεια παραπλάνησης του Σώματος.

Εμμένοντας στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών είναι νόμιμη ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ούτε το προεδρείο της Βουλής, ούτε η διάσκεψη των προέδρων έχουν αρμοδιότητα να αποφασίσουν την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας και εφόσον κάτι τέτοιο γίνει θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής εφόσον γίνει κάτι τέτοιο.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής Β.Μεϊμαράκης τόνισε σε έντονο ύφος: «Δεν θα μας φοβίσετε! Δεν θα μας εκβιάσετε! Το ηθικό, για το οποίο τόσο κόπτεσθε, θα ήταν να περιμένετε να δείτε τι θα αποφασίσει το προεδρείο».

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά, σημείωσε ότι, βάσει γνωμοδότησης που έχει ζητηθεί, δεν ευσταθεί η πρόταση μομφής κατά υπουργού που εκτελεί την κυβερνητική πολιτική πριν από την πάροδο 6μήνου από την τελευταία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, παρά μόνο αν υπήρχε προσωπικό ζήτημα με τον υπουργό.

Ο πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε την απόφαση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γ.Στουρνάρα στην Ολομέλεια, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση.

Η απόφαση αυτή του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλ.Τσίπρα, που υπέβαλε νέα πρόταση μομφής, αυτή τη φορά κατά του προεδρείου της Βουλής (βάσει του άρθρου 142 παράγραφος 4).

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής συζητείται σε συνεδρίαση του Σώματος κατά την οποία ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος κι όχι νομοθετικό έργο. Κατόπιν τούτου, η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί με την παρουσία του να νομιμοποιήσει το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που επιχειρείται, με την απόφαση της Ολομέλειας επί της πρότασης μομφής, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση, και αποχωρεί από τη Βουλή.

Αργυρώ Τατσούλη, Βαγγέλης Πρατικάκης, Ηλένα Κρητικού

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

    LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Σάββατο 20 Απριλίου 2024