Μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής με αφορμή τις προτάσεις μομφής κατά του Γ.Στουρνάρα και του Β.Μεϊμαράκη που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε από τη Βουλή στη διάρκεια των διαξιφισμών για τις προτάσεις μομφής, πρόκειται να επανέλθει στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «χαρη στις θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε έναν άθλο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία […] Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, αναγνώρισε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάλεσε όμως την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για διανομή κοινωνικού μερίσματος ίσου με το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί  με ξένες εντολές και παραδίδει τα φάρμακα, το γάλα και το ψωμί σε ξένες πολυεθνικές.

Από το ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για παραπλανητικά διλήμματα και βομβαρδισμό του λαού από πρωτόγνωρες έννοιες τις οποίες δεν μπορεί να κατανοήσει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται οι τριετίες, ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες.

Ακόμη καθησύχασε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τέλος, δήλωσε ότι «ψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο με εξαιρετική περηφάνια διότι περιέχει όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και θα έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια».

Ηλένα Κρητικού, Αργυρώ Τσατσούλη, Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ