Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Με ηχηρές διαφοροποιήσεις υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής έγινε την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο, με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ανοίγοντας τον δρόμο για το «πράσινο φως» του Eurogroup στην δόση των 10 δισ. ευρώ. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ψηφίστηκε από 152 βουλευτές και το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων από 151 βουλευτές. Ηχηρές διαφοροποιήσεις από Γ.Παπανδρέου, Ν.Κακλαμάνη και Απ.Κακλαμάνη.

Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής έγινε την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο, με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ανοίγοντας τον δρόμο για να δοθεί το «πράσινο φως» από το Eurogroup, την Τρίτη, στην δόση των 10 δισ. ευρώ.

Σε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν τα δύο εκ των τριών άρθρων από τα οποία αποτελείται το πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα το άρθρο 1 που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς και το άρθρο 2 για τις τράπεζες. Το άρθρο 3 αφορά φορολογικές διατάξεις.

Σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 135. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Ν.Κακλαμάνης). Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 136 βουλευτές. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Απ.Κακλαμάνης).

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 για τις τράπεζες, προκαλώντας την αντίδραση του Ευ.Βενιζέλου.

«Παρών» στο άρθρο 1 δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ψήφισε «ναι» στο άρθρο 2. Αντίθετα, «ναι» στο άρθρο 1 ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και «παρών» δήλωσε στο άρθρο 2.

Με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Κατόπιν της διαγραφής του Ν.Κακλαμάνη, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης, με παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης, προειδοποίησε ότι δεν θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο εάν δεν αποσυρθούν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάποιες από τις τροπολογίες αποσύρθηκαν (συγχώνευση νοσοκομείων), ενώ άλλες όχι (για τους δικηγόρους).

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρ.Λοβέδος, ενώ κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, η ΧΑ και οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρ.Ψαριανός και Β.Οικονόμου, κάτι που ερμηνεύθηκε ως διαφοροποίηση από τη στάση του κόμματος, που καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο.

Από τη διαδικασία απουσίαζαν επίσης οι βουλευτές Ανδρ.Ψυχάρης και Αντζ.Γκερέκου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Σώμα ότι θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και από όσα καλά έρχονται για την Οικονομία, θέλησαν -το είδατε όλοι- να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία. Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ.

»Εμείς, αντίθετα, κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό.Και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε».

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, τονίζει με ανακοίνωσή του, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σημερινό οριακό αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας και του κανονισμού της Βουλής, δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Στουρνάρα για το μείζον θέμα των τραπεζών.

»Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση μομφής

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πήρε «φωτιά» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Ακολούθησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής, που κατέληξε σε πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής και αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας για την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία είχε ζητήσει η ΚΟ του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής, θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «χαρη στις θυσίες του ελληνικού λαού «πετύχαμε έναν άθλο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία […] Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση», εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάλεσε όμως την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για διανομή κοινωνικού μερίσματος ίσου με το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με ξένες εντολές και παραδίδει τα φάρμακα, το γάλα και το ψωμί σε ξένες πολυεθνικές.

Η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για παραπλανητικά διλήμματα και βομβαρδισμό του λαού από πρωτόγνωρες έννοιες τις οποίες δεν μπορεί να κατανοήσει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται οι τριετίες, ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες. Ακόμη καθησύχασε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο με εξαιρετική περηφάνια διότι περιέχει όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια».

Ηλένα Κρητικού, Αργυρώ Τσατσούλη, Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024