Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας έπεσε η αυλαία των επίσημων εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η παρέλαση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την κινητοποίηση 3.000 αστυνομικών και δυνάμεων των ΜΑΤ σε μια πλατεία Συντάγματος περίκλειστη.

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια έλαβαν μέρος στην παρέλαση και μηχανοκίνητα τμήματα των Ένοπλων Δυνάμεων. 

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Η πρόσβαση στον χώρο της παρέλασης γινόταν μόνο με προσκλήσεις ή διαπιστεύσεις, ενώ οι πολίτες μπορούσαν να την παρακολουθήσουν ελεύθερα από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και κάτω.

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με την καθιερωμένη παρέλαση στη λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις, σύλλογοι αναπήρων πολέμου και απογόνων Μακεδονομάχων, εθελοντές, πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού παρέλασαν κατά μήκος της νέας παραλίας, περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές και στελέχη των κομμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πρόξενοι ξένων χωρών, στρατιωτικοί, κ.α.

Μικρή ένταση επικράτησε όταν δημόσιοι υπάλληλοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη διαθεσιμότητα. Οι αστυνομικοί τούς κράτησαν μακριά από το χώρο των παρελάσεων.

Ένταση στην Καλαμάτα

Μικροένταση σημειώθηκε με την λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όταν εκπαιδευτικοί της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων αριστερών οργανώσεων, που διαμαρτύρονταν, για τα μέτρα λιτότητας και την κυβερνητική πολιτική, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο χώρο της παρέλασης με πανό που έγραφε: «Τιμούμε την επανάσταση του 21. Αντιστεκόμαστε σε ΔΝΤ – Ε.Ε. και τρόικα» ενώ σ΄ένα άλλο ήταν γραμμένο:, «Δεν θα γίνουμε σύγχρονοι ραγιάδες του κεφαλαίου».

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που επιτηρούσαν όλο το χώρο της παρέλασης, τους απώθησαν και δεν τους επέτρεψαν να περάσουν.Στην συνέχεια, όμως, κι αφού είχε ολοκληρωθεί η παρέλαση κι αποχωρήσει οι επίσημοι κατάφεραν να εισχωρήσουν, παρακάμπτοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας πορεία, επί της οδού Αριστομένους.

Οι διαδηλωτές περνώντας κάτω από τα γραφεία της «Ελληνικής Αυγής» λογομάχησαν με άτομα της ακροδεξιάς, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι αρκετοί ήταν αυτοί που αποδοκίμασαν τους διαδηλωτές, για την προσπάθειά τους να μπουν στην παρέλαση.

Υπό αυστηρά μέτρα οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ολοκληρώθηκαν, χωρίς απρόοπτα, οι εκδηλώσεις στην Πάτρα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Γιώργος Διδασκάλου. Το πρωί εψάλη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας και στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση, επί της οδού Αγίου Ανδρέου.

Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων και απαγορευόταν η πρόσβαση σε όσους δεν είχαν πρόσκληση.

Επίσης, διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και στην οδό Ερμού, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν και σε άλλους γειτονικούς δρόμους.

Όμως, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων, διαμαρτυρόμενοι για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στα Καλάβρυτα, οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο πραγματοποιήθηκαν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε η καθιερωμένη αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης του 1821.

Τόσο στον Πύργο, όσο και στο Αγρίνιο οι επετειακές εκδηλώσεις και οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα, ενώ και στις δύο πόλεις η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ένας 56χρονος άνδρας που είχε κάνει χειρονομίες προς την εξέδρα των επισήμων στο Αγρίνιο, συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Με την καθιερωμένη παρέλαση στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μετά από τρία χρόνια η παρέλαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ηρεμίας, ενώ το μόνο μέτρο που προληπτικά είχε ληφθεί ήταν ο αποκλεισμός του χώρου απέναντι από την εξέδρα των επισήμων καθώς σε απόσταση 50μ δεξιά και αριστερά από αυτήν είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα και δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση σε πολίτες.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης.

Οι εκδηλώσεις στην Κύπρο

Με δοξολογίες και παρελάσεις ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

‘Ηταν οι μόνες εκδηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια του τριήμερου πένθους για τον θάνατο του υπουργού ‘Αμυνας Τάσου Μητσόπουλου και ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Αργότερα έγινε η καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδας, με τη συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, παλαιών πολεμιστών, σωματείων και οργανώσεων.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν ο πρέσβης, Βασίλειος Παπαϊωάννου, και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Δοξολογίες και παρελάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις καθώς και κοινότητες.

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ