Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τελευταία πράξη για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Η τελευταία πράξη για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Στην τελική κύρωση της συνθήκης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την θετική ψήφο που έλαβε και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου. Με την υπογραφή του Πούτιν ολοκληρώθηκε και τυπικά η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις της Δύσης και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα. Αναστέλλει η Γαλλία τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία. Στην Ουκρανία το Σάββατο ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Στην τελική κύρωση της συνθήκης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την θετική ψήφο που έλαβε και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Με την υπογραφή του Πούτιν ολοκληρώθηκε και τυπικά η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις της Δύσης και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.

Σε μια τελετή που έγινε στο Κρεμλίνο και μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν έβαλε την τελική υπογραφή για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και για την νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων ρωσικών διοικητικών περιφερειών, της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τις χαρακτήρισε απαράδεκτες. Ωστόσο, είπε ότι η Μόσχα θέλει ακόμη να αναπτύξει συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Τόνισε, ακόμη, ότι η Ρωσία θα απαντήσει και στον δεύτερο γύρο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ. «Απαντήσαμε στις πρώτες κυρώσεις. Τώρα θα αντιδράσουμε και στις δεύτερες. Δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση» είπε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω της προσάρτησης της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αποταμιεύει τον μισθό του σε αυτή.

Τα σχόλια του Πούτιν ερμηνεύτηκαν ως μια οργισμένη αντίδραση του ρώσου προέδρου στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επισήμανε πως επέβαλε κυρώσεις στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διότι είναι αυτό που χρησιμοποιούν προσωπικά πολλοί ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ρωσία και ελέγχεται από ένα πρόσωπο που θεωρείται προσκείμενο στον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η τράπεζα, η οποία εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, δεν έχει καμιά σχέση με τα γεγονότα στην Κριμαία.

Μιλώντας ενώπιον της άνω Βουλής, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος. Χαρακτήρισε τις διεθνείς κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν σε ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της Κριμαίας «εντελώς παράνομες» και τόνισε ότι θα δημιουργήσουν τεχνητά εμπόδια στις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση.

Οι αντιδράσεις της Δύσης

Από την πλευράς της, η Γαλλία ανακοίνωσε, διά στόματος υπουργού Άμυνας, την αναστολή της στρατιωτικής της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι η αναστολή θα αφορά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις συμβάσεις προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Την Πέμπτη είχε δηλώσει πως μια τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία στα οποία ενδέχεται να πάρουν μέρος η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Βαρσοβία.

Στην ανακοίνωσή του προς τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet ο Στίβεν Μαλ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στη βάση Λασκ». Η αεροπορική αυτή βάση βρίσκεται στην κεντρική Πολωνία.

Αύριο, Σάββατο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ μεταβαίνει στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ και τον πρόεδρο Aλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Σκοπός του ταξιδιού του είναι πρωτίστως να «εκφράσει τη γερμανική υποστήριξη στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας αλλά επίσης να πει ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε υπέρ μιας πολιτικής προς όφελος όλων των Ουκρανών από μέρους της νέας κυβέρνησης» είπε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ο Σταϊνμάγερ ελπίζει να συγκεντρώσει «πληροφορίες από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία από τους νέους πολιτικούς ηγέτες στο Κίεβο». Ο γερμανός ΥΠΕΞ «θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του μεταβαίνοντας στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για να συναντηθεί με τον κυβερνήτη και άλλους συνομιλητές» εξήγησε ο εκπρόσωπός του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024