Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θερμό επεισόδιο με έναν νεκρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας

Θερμό επεισόδιο με έναν νεκρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας

Ουκρανός αξιωματικός σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, λίγες ώρες αφού το Κρεμλίνο έβαλε «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας -με διαφορετικές αναφορές από τις δύο πλευρές γύρω από το περιστατικό. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία και βλέπει τη σύγκρουση να «περνά στο στρατιωτικό επίπεδο» ενώ η Μόσχα μιλά για ελεύθερους σκοπευτές, υποστηρίζοντας επίσης πως σκοτώθηκε και μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων. Εντολή να πυροβολούν έλαβαν οι ουκρανοί στρατιώτες.

Ουκρανός αξιωματικός σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, λίγες ώρες αφού το Κρεμλίνο έβαλε «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας -με διαφορετικές αναφορές από τις δύο πλευρές γύρω από το περιστατικό. Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου», λέγοντας πως η σύγκρουση «περνά από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».

Η ρωσική πλευρά μιλά για ελεύθερο σκοπευτή, που έβαλε, όπως υποστηρίζεται, και κατά των φιλορωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Russia Today, το οποίο υπανίσσεται προβοκάτσια, εκτός από τον ουκρανό αξιωματικό σκοτώθηκε και ένα μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στους ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία την οδηγία να χρησιμοποιούν τα όπλα τους για «να αμυνθούν και να προστατεύουσουν τη ζωή τους» μετά το περιστατικό. Μέχρι τώρα, οι οδηγίες ήταν να αποφεύγεται η χρήση όπλων στο ενδεχόμενο επίθεσης.

Η κατάσταση στην στρατιωτική μονάδα που δέχθηκε την επίθεση ήταν ήρεμη το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανέφερε πως οι επιτιθέμενοι ήταν «άγνωστοι, πλήρως εξοπλισμένοι και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα». Η δύναμη της μονάδας τέθηκε υπό την κράτηση των επιτιθέμενων.

Το θάνατο του αξιωματικού μετέδωσε το Interfax, με το Reuters να το επιβεβαιώνει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Ο νεκρός αξιωματικός τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο λαιμό και στην κλείδα, ενώ στην επίθεση τραυματίστηκε και ένας λοχαγός. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κριμαία, ακούστηκαν δύο ριπές αυτόματων όπλων.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε αρχικά πως η δύναμη της μονάδας οχυρώθηκε στο δεύτερο όροφο. Λίγο αργότερα, η ιστοσελίδα της ουκρανικής Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη τον ίδιο εκπρόσωπο, ανέφερε ότι οι στρατιώτες της μονάδας τέθηκαν υπό την κράτηση των επιτιθέμενων, οδηγήθηκαν έξω από τη μονάδα και τους αφαιρέθηκαν τα όπλα, οι ταυτότητες και όσα χρήματα είχαν πάνω τους.

Οι αναφορές από τη ρωσική πλευρά είναι διαφορετικές. Το Russia Today (RΤ), επικαλούμενο την τοπική αστυνομία, μιλά για ελεύθερους σκοπευτές που είχαν «εγκατασταθεί» σε οικοδομή απέναντι από τη μονάδα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο ελεύθερος σκοπευτής άνοιξε πυρ εναντίον τόσο των ουκρανών στρατιωτών μέσα στη μονάδα όσο και φιλορωσικών δυνάμεων. Νεκρός έπεσε, αναφέρεται, εκτός από τον ουκρανό αξιωματικό, και μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων.

Το ρωσικό κανάλι αναφέρει πως ο ένας από τους δύο ελεύθερους σκοπευτές συνελήφθη. Υπαινισσόμενο προβοκάτσια, το RT αναφέρει διαρροές από τις τοπικές αρχές πως τα χτυπήματα είχαν «ομοιότητες» με ανάλογα περιστατικά γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Κίεβο: «Ο Πούτιν συμπεριφέρεται όπως οι ναζί»

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, κατηγόρησε αμέσως μετά το περιστατικό ανοικτά τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου».

«Σήμερα, Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον ουκρανών στρατιωτών» είπε ο Γιατσένιουκ, λέγοντας πως «η διαμάχη έχει πλέον περάσει από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».

Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είπε, μιλώντας μαζί με τον Γιατσένιουκ στο υπουργείο Άμυνας, πως «ο Πούτιν σήμερα αντιγράφει τους ναζί, προσαρτώντας περιοχή μίας άλλης ανεξάρτητης χώρας την οποία αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος».

Το θερμό επεισόδιο σημειώνεται λίγες ώρες αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε την «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας, υπογράφοντας την ενσωμάτωσή της στη ρωσική ομοσπονδία.

Πανηγυρίζοντας την προσάρτηση, στη Μόσχα οργανώθηκε μεγάλη παρέλαση με έντονα πατριωτικό και αντιδυτικό χαρακτήρα ενώ στο πλήθος στην Κόκκινη Πλατεία ο Πούτιν είπε πως «η Κριμαία επέστρεψε εκεί που ανήκει». Συγκεντρώσεις με ρωσικές σημαίες έγιναν και στη Συμφερόπολη και στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024