Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολπικό τζελ προλαμβάνει την μόλυνση των γυναικών από τον ιό HIV

Κολπικό τζελ προλαμβάνει την μόλυνση των γυναικών από τον ιό HIV

Ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός κολπικού τζελ που θα εφαρμόζεται τοπικά και θα προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, έκαναν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός κολπικού τζελ που θα εφαρμόζεται τοπικά και θα προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, έκαναν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Γουαλίντ Χενάιν και Τσαρλς Ντόμπαρντ, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, δοκίμασαν επιτυχώς το πειραματικό σκεύασμα σε θηλυκές μαϊμούδες τρεις ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να επαληθευθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του και τους ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, το τζελ προστάτευσε πέντε από τα έξι πειραματόζωα από ένα εργαστηριακό στέλεχος (που αποτελούσε συνδυασμό του ανθρώπινου ιού HIV και ενός συγγενικού ιού των μαϊμούδων), όταν αυτό εφαρμόστηκε είτε λίγο πριν, είτε τρεις ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό (αυτή συνέβη μέσω μολυσμένου κολπικού υγρού που προσομοίωνε τη σεξουαλική επαφή).

Αντίθετα, όλες οι μαϊμούδες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μετά την έκθεση ένα εικονικό φάρμακο, μολύνθηκαν με τον ιό. Επίσης, όταν το τζελ εφαρμόστηκε μισή ώρα προτού οι μαϊμούδες εκτεθούν στον ιό, μόνο μία στις τρεις μολύνθηκε.

Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίγουν έναν νέο δρόμο καταπολέμησης του AIDS, που συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθούν μεγάλες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, προτού το τζελ καταστεί εμπορικά διαθέσιμο. Πάντως, στο παρελθόν τα φάρμακα σε μορφή κολπικού τζελ, που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, είχαν ανάμικτα αποτελέσματα.

Ο Δρ Ντόμπαρντ όμως εμφανίζεται αισιόδοξος τονίζοντας ότι «είναι μια πολλά υποσχόμενη κολπική γέλη που εφαρμόζεται μετά το σεξ για να εμποδίσει τη μόλυνση. Νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να δείξουν ποιό είναι το ‘παράθυρο ευκαιρίας’ – είναι έξι, οκτώ, 24 ώρες;».

Το τζελ περιέχει είτε το πειραματικό φάρμακο L-870812, είτε την αντι-ιική δραστική ουσία raltegravir, που έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Και οι δύο ουσίες επιτίθενται στον ιό σε ένα επόμενο στάδιο της μόλυνσης (τον εμποδίζουν να ενσωματωθεί στο DNA του μολυσμένου κυττάρου), πράγμα που πιθανώς καθιστά το τζελ κατάλληλο για χρήση μετά την σεξουαλική επαφή – χωρίς όμως να είναι ακόμη σίγουρο ότι όντως θα αποδειχτεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

Σπάνια περίπτωση αυτονοσίας στο AIDS
Τέλος, να σημειωθεί ότι αισιοδοξία δημιουργεί η περίπτωση μιας 33χρονης γυναίκας που ενώ μολύνθηκε από τον ιό HIV, ενώ παράλληλα πάσχει από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση), ανέπτυξε αντισώματα κατά του ιού.

Οι επιστήμονες μελετούν την περίπτωση με στόχο να αξιοποιήσουν την οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, που θα «πυροδοτεί» παρόμοια αντίδραση του ανσοποιητικού συστήματος στους οροθετικούς ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ελάχιστοι είναι οι φορείς του ιού HIV που δημιουργούν με φυσικό τρόπο τέτοια αντισώματα κατά του HIV.

H ανακοίνωση της περίπτωσης της 33χρονης ασθενούς έγινε από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Εμβολίων του Πανεπιστημίου Ντιούκ, με επικεφαλής τον Δρ Μπάρτον Χάινς, στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024