Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απών ο Μαδούρο από την ορκωμοσία της προέδρου της Χιλής

Απών ο Μαδούρο από την ορκωμοσία της προέδρου της Χιλής

Με την υπόσχεση να καταπολεμήσει την ανισότητα ανέλαβε την προεδρία της Χιλής η 62χρονη παιδίατρος Μισέλ Μπατσελέτ. Η τελετή ήταν γεμάτη συμβολισμούς, καθώς την «προεδρική κορδέλα» πέρασε στην πρόεδρο η επικεφαλής της Γερουσίας, Ισαβέλ Αλιέντε, κόρη του προέδρου που ανέτρεψε ο Πινοτσέτ το 1973. Ήταν όλοι εκεί εκτός από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Με την υπόσχεση να καταπολεμήσει την ανισότητα ανέλαβε την προεδρία της Χιλής η 62χρονη παιδίατρος και επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού σχηματισμού Μισέλ Μπατσελέτ.

Η Μπατσελέτ καλείται τώρα να υλοποιήσει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στο εκλογικό σώμα, πόλλες από τις οποίες δεν κατάφερε να υλοποιήσει στην πρώτη της θητεία.

Μεταξύ αυτών, η Συνταγματική Αναθεώρηση (η οποία πάντως απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις) η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, όπως και του εκπαιδευτικού.

Για αυτό το τελευταίο, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, καθώς αρκετοί εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις των περασμένων ετών βρίσκονται πλέον εντός του Κοινοβουλίου.

H ορκωμοσία γίνεται παραδοσιακά στο Βαλπαραΐσο (120χλμ από την πρωτεύουσα), όπου ο Πινοτσέτ μετέφερε την έδρα της Βουλής.

Η τελετή ήταν γεμάτη συμβολισμούς, καθώς την «προεδρική κορδέλα» πέρασε στην πρόεδρο η επικεφαλής της Γερουσίας, Ισαβέλ Αλιέντε, κόρη του προέδρου που ανέτρεψε ο Πινοτσέτ το 1973.

Στη χώρα βρέθηκαν πάνω από 1.600 επίσημοι καλεσμένοι για την τελετή. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έδωσαν το «παρών», όπως και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Ισπανίας, Φίλιππος, αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Απών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, δεν θέλησε να πάει, «γιατί η δεξιά είχε ετοιμάσει ένα σόου εναντίον του».

Οι αντιδράσεις για την παρουσία Μαδούρο στην Χιλή ήταν πολλές, ιδίως από την κεντροδεξιά Αντιπολίτευση δεδομένης της κοινωνικής αναταραχής στη Βενεζουέλα.

Το κλίμα έγινε ακόμα βαρύτερο, όταν έγινε γνωστό ότι στις διαδηλώσεις έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα από τη Χιλή, η οποία ζούσε επί χρόνια στη Βενεζουέλα.

Η τελετή ήταν επιβλητική με τον τέως πλέον πρόεδρο, Σεμπαστιάν Πινιέρα, να παραδίδει την προεδρική κορδέλα και το έμβλημα της χώρας στην πρόεδρο της Γερουσίας. Εκείνη με τη σειρά της ανακήρυξε τη νέα πρόεδρο.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Χιλής που μια γυναίκα επικεφαλής της Γερουσίας έκανε πρόεδρο μια άλλη γυναίκα.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα αποχώρησε από την αίθουσα, αλλά δεν έκρυψε την επιθυμία του να διεκδικήσει (μετά από μία τετραετία, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα) και πάλι την προεδρία, ακολουθώντας τα χνάρια της Μπατσελέτ, η οποία είχε εκλεγεί πρόεδρος για πρώτη φορά το 2006.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την αποχώρησή του είπε σε όλους «στο επανιδείν»…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024