Το δεύτερο μέρος μιας πρωτότυπης για τα δικαστικά χρονικά διαμάχης ανάμεσα στον Θ.Κατσανέβα και έναν χρήστη της Wikipedia («Βικιπαίδεια») γράφηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Αφορμή, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Θ.Κατσανέβα, ο οποίος ζητούσε τη διαγραφή από το περιεχόμενο του βιογραφικού του στη Wikipedia αναφοράς σχετικής με τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που του είχε αποδώσει με τη διαθήκη του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το δεύτερο μέρος μιας πρωτότυπης για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά διαμάχης ανάμεσα στον Θ.Κατσανέβα και έναν χρήστη της Wikipedia («Βικιπαίδεια») γράφηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του και μέχρι τότε ισχύει η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε προ ημερών, όταν για πρώτη φορά η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη.

Όπως γράφουν «Τα Νέα» της Τετάρτης, αφορμή αποτέλεσε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Θεόδωρου Κατσανέβα, ο οποίος ζητούσε τη διαγραφή από το περιεχόμενο του βιογραφικού του στη Wikipedia αναφοράς σχετικής με τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που του είχε αποδώσει με τη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Ανδρέας Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης η καθεμία από τις αντίδικες πλευρές υπεραμύνθηκε των θέσεών της.

Ο μάρτυρας που εξετάστηκε εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατέθεσε ότι η επίκληση της επίμαχης λέξης «όνειδος» έχει προκαλέσει στον ενάγοντα σημαντική βλάβη, καθώς επρόκειτο να πάρει θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα, αλλά την έχασε εξαιτίας της αναφοράς στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Από την άλλη πλευρά εξετάστηκε καθηγητής, ο οποίος είναι και ο ίδιος χρήστης της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, εξηγώντας τις βασικές γραμμές της πολιτικής λειτουργίας της συγκεκριμένης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Διευκρίνισε ότι για να αλλάξει μία οποιαδήποτε πληροφορία απαιτείται η επίκληση νέας πηγής. Και πρόσθεσε πως για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση ανάμεσα στους χρήστες του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού εργαλείου γνώσης.

Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ο Θ.Κατσανέβας στρέφεται κατά του ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων, όπως απαιτούν οι κανόνες χρήσης της Wikipedia.

Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τον Ιανουάριο του 2016.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr