Eurobank: Εις βάρος της ανάκαμψης η καθυστέρηση με την τρόικα
Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα στενεύουν και οι όποιες καθυστερήσεις βαίνουν εις βάρος των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων, με κύριο αυτό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και της προοπτικής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, επισημαίνει η Eurobank στο τελευταίο τεύχος του οικονομικού δελτίου «7 Ημέρες Οικονομία».
Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα στενεύουν και οι όποιες καθυστερήσεις βαίνουν εις βάρος των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων, με κύριο αυτό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και της προοπτικής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, επισημαίνει η Eurobank στο τελευταίο τεύχος του οικονομικού δελτίου «7 Ημέρες Οικονομία».
Σε ό,τι αφορά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία η τράπεζα κρίνει ικανοποιητικό το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, εκφράζει, ωστόσο, προβληματισμό για τις εξελίξεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο μήνα συνεχίζουν να εισπράττονται φόροι για το 2013, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Μέρος των εσόδων των δύο πρώτων μηνών κάθε έτους (όπως και των δαπανών) καταγράφεται δημοσιονομικά στο προηγούμενο έτος.
«Ο επίσημος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 είναι €0,8 δισ. ή 0,4% του ΑΕΠ ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί το συγκεκριμένο στόχο.»
» Είναι αναμενόμενο συνεπώς το πρωτογενές πλεόνασμα, των δύο πρώτων μηνών του 2014, να είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στην αντίθετη περίπτωση, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο» αναφέρεται στο δελτίο.
Σύνεση στη διάθεση του πλεονάσματος
Η Eurobank συνιστά σύνεση στη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μέσα στο 2014.
«Εδώ και πολλούς μήνες συνιστούμε σύνεση στη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μέσα στο 2014 σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης του στόχου του Προϋπολογισμού 2014. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.»
» Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πρότεινε τη χρήση μέρους του πλεονάσματος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου με δεδομένο ότι στον Προϋπολογισμό 2014 δεν προβλέπεται κονδύλι για αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά απλά μετατέθηκε η τελευταία δόση του 2013 για την πληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (1,5 δισ.) εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου 2014 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 4,8 δισ. εκ των οποίων τα 0,5 δισ. αντιστοιχούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων», αναφέρεται στο δελτίο.
Αναφερόμενοι στα στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης, οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν πως τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 εμφανίζουν μείωση κατά 0,6 δισ. ευρώ ή -6,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μηνιαίο στόχο.
Όπως λένε, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ανησυχητική και προκαλεί προβληματισμό για την επίτευξη του σχετικού ετήσιου στόχου για το 2014, καθώς υπάρχει υστέρηση εσόδων ήδη από τους δύο πρώτους μήνες του έτους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σημειώνουν, πάντως, πως είναι πιθανό αυτή η υστέρηση να είναι συγκυριακή και τα έσοδα των επόμενων μηνών να προσεγγίσουν τους αντίστοιχους στόχους του Προϋπολογισμού 2014.
«Για να εξασφαλισθεί η διατηρησιμότητα και η σταδιακή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτείται επιπλέον προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην αύξηση της φορολογίας», υποστηρίζει η Eurobank και προσθέτει:
«Η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα κριθεί στην ορθολογική χρήση των κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 που δεν θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του ανταγωνισμού και των εξαγωγών και στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αρβανίτης: Οι πειραγμένες εκλογές σημαίνει «αλλοίωση συνειδήσεων» – Είχαν δημιουργήσει το 2023 τέτοιον μηχανισμό
- Μετανάστες: Αριθμός ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Ποιες χώρες υποδέχονται τους περισσότερους
- Κρήτη: Χωρίς τέλος η αγωνία για την εξαφάνιση της 43χρονης – Τι λένε ο αδελφός και η μητέρα της
- Ένας «μαέστρος» για τον Ολυμπιακό – Ποιος είναι ο Μικέλε Μπαράνοβιτς (vids)
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Τι απαντά για τον γάμο της στη Δράμα
- Ηγουμενίτσα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από σύγκρουση οχημάτων στην εθνική οδό
- Super League: Συνέχεια στη μάχη της παραμονής με την 3η αγωνιστική των play out
- Μητσοτάκης: Αντιμέτωπος με σκάνδαλα και δημοσκοπική κατρακύλα ανακοινώνει μέτρα οικονομικής στήριξης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





































![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442