Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζον Κέρι απέρριψε πρόταση για συνομιλίες με τον Πούτιν

Ο Τζον Κέρι απέρριψε πρόταση για συνομιλίες με τον Πούτιν

Ψυχροπολεμικό το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ρωσική πρόταση για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι η Μόσχα να ασχοληθεί με τις αμερικανικές προτάσεις για την ουκρανική κρίση. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Λαβρόφ, ο Κέρι είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία έκανε τυχόν διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Ψυχροπολεμικό το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ρωσική πρόταση για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι η Μόσχα να ασχοληθεί με τις αμερικανικές προτάσεις για την ουκρανική κρίση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία έκανε τυχόν διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα έχουν και πολλά να συζητήσουν εάν προχωρήσει το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ λένε ότι η Μόσχα δεν έχει δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Ο Κέρι επανέλαβε την επιθυμία του να συνεχίσει να συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, και αυτή την εβδομάδα, αλλά είπε ότι το περιβάλλον θα πρέπει να είναι το σωστό και ο στόχος να είναι η προστασία και η ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν το βλέπουμε αυτό, φυσικά, στις απαντήσεις που λάβαμε» ανέφερε σε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Από την πλευρά της, η Ρωσία λέει ότι ετοιμάζει τις δικές τις προτάσεις για την επίλυση της κρίσης, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να είπε στον Πούτιν ότι οι αμερικανικές προτάσεις «δεν είναι οι σωστές», καθώς λαμβάνουν ως σημείο εκκίνησης «την κατάσταση που δημιουργήθηκε από ένα πραξικόπημα».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι προτάσεις αυτές δεν επαρκούν.

Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν «συγκεκριμένες προτάσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ομόνοια στη χώρα αυτή» επισημαίνει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να καθορίσουν το μέλλον τους, τονίζει η ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Αργότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία είναι παράνομη, καθώς θα οδηγήσει στη χρηματοδότηση ενός «παράνομου καθεστώτος».

«Από όλες τις απόψεις, το να εγκριθεί η χρηματοδότηση ενός παράνομου καθεστώτος που κατέλαβε την εξουσία με τη βία είναι παράνομο και πηγαίνει πέρα από το πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας» ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Παρόμοιες κατηγορίες εξαπέλυσε, νωρίτερα την Τετάρτη και ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας: «Από όσο ξέρω, η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων που ήρθαν στην εξουσία πραξικοπηματικά», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Ουκρανίας ως «συμμορία».

Τα πυρά ανταποδίδει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος είπε ενώπιον βουλευτών ότι οι αρχές της Κριμαίας αποτελούν «οργανωμένη συμμορία» που στηρίζει η Ρωσία. Ο Γιάτσενιουκ κάλεσε τη Μόσχα να επιλύσει την κρίση δια μέσου της διπλωματίας.

Η ίδια η περιφέρεια της Κριμαίας βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον πλήρη έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων και ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα «εξπρές» στις 16 Μαρτίου, την ερχόμενη Κυριακή, για την παραμονή της στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την Τρίτη, η Βουλή της Κριμαίας υπερψήφισε «διακήρυξη ανεξαρτησίας» ενώ το Κίεβο προανήγγειλε πως θα σχηματίσει νέα εθνοφρουρά εξαιτίας της «κακοδιαχείρησης» της προηγούμενης περιόδου.

Παράλληλα, η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024