Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικό μητρώο παρακολούθησης των σκαφών αναψυχής από την Εφορία

Ηλεκτρονικό μητρώο παρακολούθησης των σκαφών αναψυχής από την Εφορία

Την εφαρμογή μηχανογραφικού προγράμματος -μητρώου- στο οποίο θα καταχωρίζεται το σύνολο των στοιχείων των σκαφών αναψυχής που απαιτείται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές και ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.

Την εφαρμογή μηχανογραφικού προγράμματος –μητρώου – στο οποίο θα καταχωρίζεται το σύνολο των στοιχείων των σκαφών αναψυχής που απαιτείται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές και ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το σχετικό σχέδιο νόμου, το μητρώο αυτό θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με τα αντίστοιχα πληροφορικά συστήματα για φορολογικούς, τελωνειακούς και ελεγκτικούς σκοπούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και θα καταχωρίζονται σε αυτό τα διεθνή διακριτικά του σκάφους, το όνομά του, το είδος του (ιδιωτικό, επαγγελματικό), το έγγραφο εθνικότητας ή η άδεια εκτέλεσης πλόων, το είδος του εγγράφου εθνικότητας, τα στοιχεία ναυπήγησης, η πλοιοκτησία και τα ποσοστά της, αλλά και τα στοιχεία του εκπροσώπου, του πλοιοκτήτη και της διαχειρίστριας εταιρείας.

Σημειώνεται πως τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής πρέπει να συμπληρώνουν ανά τριετία, από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο μητρώο, ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης ο οποίος ορίζεται σε 105 ημέρες όταν εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σε 75 ημέρες όταν εκναυλώνονται με πλοίαρχο και πλήρωμα και σε 25 ημέρες όταν πρόκειται για χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά, ανεξάρτητα αν εκναυλώνονται με ή χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα.

Ο ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης μειώνεται για τα πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 5 ετών κατά 5%, 10 ετών κατά 10%, 15 ετών κατά 15% και για όσα έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη κατά 20%.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το διάστημα που το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, δεν εκτελεί σύμβαση ναύλωσης επιτρέπεται η ιδιοχρησιμοποίησή του από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή με αποκλειστικό σκοπό την αναψυχή, εφόσον αυτό δηλωθεί και καταχωρισθεί στο μητρώο.

Σε περιπτώσεις ιδιοχρησιμοποίησης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή δεν χορηγείται απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, τους δασμούς ή επιβαρύνσεις των καυσίμων, των λιπαντικών και λοιπών αγαθών με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία αυτά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024