Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Volvo... μαγνητίζει το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης

Η Volvo… μαγνητίζει το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης

Η Volvo πραγματοποίησε ερευνητικό project με στόχο την αξιολόγηση των μαγνητών κάτω από το οδόστρωμα, ως μέσου για τον προσδιορισμό της θέσης των αυτοκινήτων με σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

H σουηδική φίρμα ολοκλήρωσε ένα ακόμα prοject έρευνας σε σχέση με την ευρεία χρήση αυτοκινήτων με «αυτόματο πιλότο» και το οποίο αφορά την τοποθέτηση μαγνητών κάτω από το οδόστρωμα προκειμένου, ένα αυτοκίνητο με σύστημα αυτόνομης οδήγησης, να μπορεί να προσδιορίσει ευκολότερα και με περισσότερη ακρίβεια, τη θέση του στο δρόμο.

Σύμφωνα με τη Volvo, ενώ οι καθιερωμένες συσκευές προσδιορισμού θέσης όπως το GPS και οι κάμερες έχουν περιορισμούς υπό ορισμένες συνθήκες, οι ενσωματωμένοι στο οδόστρωμα μαγνήτες παραμένουν ανεπηρέαστοι από φυσικά εμπόδια και καιρικές συνθήκες, προσφέροντας μια λύση ακριβείας για τον προσδιορισμό της θέσης του αυτοκινήτου, ένα κρίσιμο ζήτημα για τα αυτοκίνητα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

«Οι μαγνήτες δημιουργούν ένα είδος αόρατης σιδηροτροχιάς η οποία, στρώνει κυριολεκτικά το δρόμο, για τη σωστή θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο με ακρίβεια δέκα εκατοστών. Δοκιμάσαμε την τεχνολογία σε διαφορετικές ταχύτητες και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», δήλωσε ο Jonas Ekmark, επικεφαλής του τομέα προληπτικών συστημάτων ασφάλειας στη Volvo.

Υπενθυμίζεται ότι η Volvo είναι από τους βασικούς συμμετέχοντες στην πρώτη μαζικής κλίμακας, πειραματική δοκιμή με συστήματα αυτόνομης οδήγησης στο δημόσιο οδικό δίκτυο που θα ξεκινήσει από το 2017 με 100 αυτοκίνητα και επίκεντρο την πόλη του Gothenburg.

«Στόχος μας είναι το αυτοκίνητο να μπορεί να οδηγήσει μόνο του τον εαυτό του. Ο ακριβής και αξιόπιστος προσδιορισμός της θέσης του είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένα αυτοκίνητο να μπορεί να οδηγεί μόνο του. Θα μπορούσαμε να λανσάρουμε αυτοκίνητα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης χωρίς αλλαγές στην υποδομή, ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία ανοίγει ενδιαφέρουσες προοπτικές όπως για παράδειγμα διαγράμμιση των δρόμων και των λωρίδων με μαγνήτες», συμπληρώνει ο Jonas Ekmark.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης μαγνητών στο οδόστρωμα, πέρα από την αυτόνομη οδήγηση, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά και σε παραμέτρους που αφορούν την γενικότερη ασφάλεια και όχι μόνο.

Αναλυτικότερα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για ατυχήματα και εκτροπές αυτοκινήτων εκτός δρόμου, ενώ στις χώρες με κακές καιρικές συνθήκες και χιόνι θα μπορούσαν να σηματοδοτούν εμπόδια, μπαριέρες κ.ο.κ. που καλύπτονται από χιόνι.

Παράλληλα, η χρήση μαγνητών κάτω από το οδόστρωμα θα μπορούσε να συμβάλλει στην πιο αποδοτική χρήση του χώρου, μιας και με δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα δεν θα εκτρέπονται της πορείας τους, οι λωρίδες θα μπορούσαν να είναι στενότερες.

Σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους των δοκιμών της τεχνολογίας των μαγνητών το project συγχρηματοδοτήθηκε και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις σουηδικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις μετακινήσεις και τα μέσα μεταφοράς (Trafikverket), και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις δοκιμών της φίρμας στο Hallered.

Οι μηχανικοί της φίρμας τοποθέτησαν σε ένα διάδρομο 100 μέτρων στρογγυλούς κεραμικούς μαγνήτες φερίτη με διαστάσεις 40×15 mm, είκοσι εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του οδοστρώματος, ενώ τα δοκιμαστικά αυτοκίνητα εξοπλίστηκαν αισθητήρες μαγνητικού πεδίου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα εστίασε στην αξιολόγηση παραμέτρων όπως η ακτίνα ανίχνευσης των μαγνητικών πεδίων από το αυτοκίνητο, η αξιοπιστία, η ανθεκτικότητα, το κόστος και ο αντίκτυπος που έχει η παρουσία μαγνητών στη συντήρηση του δρόμου.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της συγκεκριμένης τεχνολογίας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jonas Ekmark, :»Η εμπειρία μας, μέχρι στιγμής, έδειξε ότι οι μαγνήτες φερίτη είναι μια αποδοτική, αξιόπιστη και σχετικά φθηνή λύση τόσο σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη υποδομή όσο και την αντίστοιχη τεχνολογία που απαιτείται για το αυτοκίνητο. Το επόμενο βήμα θα είναι να διεξάγουμε δοκιμές σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας».

auto.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024