Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χιλή: Σβήνει και γράφει ονόματα υπουργών η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ

Χιλή: Σβήνει και γράφει ονόματα υπουργών η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ

Η ώρα της ανάληψης της προεδρίας της Χιλής (για δεύτερη φορά) έφτασε για την Μισέλ Μπατσελέτ, όμως ακόμα και η κατάρτιση της λίστας των υπουργών έδειξε πόσο πιο σύνθετα είναι τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ως επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού συνασπισμού. Ήδη, τέσσερις μελλοντικοί υφυπουργοί αποχώρησαν. Πριν καλά-καλά αναλάβουν.

Η ώρα της ανάληψης της προεδρίας της Χιλής (για δεύτερη φορά) έφτασε για την Μισέλ Μπατσελέτ, όμως ακόμα και η κατάρτιση της λίστας των υπουργών έδειξε πόσο πιο σύνθετα είναι τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ως επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού συνασπισμού.

Ήδη, τέσσερις υφυπουργοί έχουν παραιτηθεί, πριν καλά-καλά αναλάβουν. Η πλέον πρόσφατη περίπτωση είναι της υφυπουργού Παιδείας, η οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το (μελλοντικό) της υπουργείο, καθώς υπήρξε βέτο από τη φοιτητική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι το φοιτητικό κίνημα στήριξε μεν τη Μισέλ Μπατσελέτ για την επιστροφή της στην προεδρία, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα περιμένει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της, σε διαφορετική περίπτωση, θα κατέβει και πάλι στους δρόμους.

Η παρ’ ολίγον υφυπουργός, Κλαούδια Πεϊράνο, κατηγορήθηκε από τους φοιτητές ότι δεν στήριξε επαρκώς τη δωρεάν Παιδεία, ενώ μέσω του συζύγου της κερδοσκοπούσε (με εταιρείες συμβούλων) εις βάρος του εκπαιδευτικού συστήματος.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στον διορισμό της ήταν η Καμίλα Βαγιέχο, εμβληματική μορφή των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2012 και βουλευτής πλέον.

Δύο ακόμα υφυπουργοί δήλωσαν ότι δεν αποδεχθούν τον διορισμό τους: ο υφυπουργός Γεωργίας Ούγκο Λάρα για τον οποίο προέκυψαν εκκρεμότητες με την Εφορία και ο υφυπουργός Δημόσιας Περιουσίας, για τον οποίο εκκρεμούσε μια καταγγελία γυναίκας ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά στο μετρό της πρωτεύουσας. Για την ακρίβεια, τής έπιασε τους γλουτούς.

Η τέταρτη παραίτηση αφορούσε στην υφυπουργό Αμυνας Καρολίνα Ετσεβερία, η οποία φαίνεται ότι «πλήρωσε» τις καταγγελίες για τις σχέσεις του πατέρα της με τη δικτατορία Πινοτσέτ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την ίδια την πρόεδρο, αφού τόσο η Μισέλ Μπατσελέτ όσο και η μητέρα της, βασανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας.

Οργανώσεις για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο πατέρας της παρ΄ολίγον υφυπουργού (σήμερα απόστρατος στρατιωτικός) συμμετείχε σε βασανισμούς πολιτικών κρατουμένων μετά την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Αρχικά, η Μπατσελέτ μέσω του νέου υπουργού Εσωτερικών στήριξε την Ετσεβερία. Η τελευταία έδωσε τις δικές της εξηγήσεις στην εφημερίδα La Segunda, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι οι αμαρτίες των γονέων δεν πρέπει να παιδεύουν τα τέκνα.

Η πίεση όμως σε επίπεδο κοινής γνώμης ήταν τέτοια που τελικά ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχθεί το διορισμό.

Πάντως και η ίδια η Μπατσελέτ έχει δεχθεί επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο έφτιαξε τη λίστα των στελεχών της κυβέρνησής της.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει «παζάρια», αλλά και ενδεχομένως για να δείξει «ποιος είναι το αφεντικό», δεν συμβουλεύτηκε τους αρχηγούς των σχηματισμών που απαρτίζουν τον Κεντροαριστερό Συνασπισμό, αλλά προτίμησε μια στενή ομάδα συνεργατών.

Ένα τελευταίο ζήτημα που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στη Χιλή -ιδίως από την κεντροδεξιά- ήταν η παρουσία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στην τελετή ορκωμοσίας με δεδομένη την κοινωνική αναταραχή και τους δεκάδες νεκρούς των διαδηλώσεων.

«Όλοι οι ηγέτες του κόσμου, αλλά και της Λατινικής Αμερικής που έχουν λάβει πρόσκληση για την τελετή είναι είναι ευπρόσδεκτοι» ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Μάχη για την Commerzbank!

Η Deutsche Bank σχεδιάζει να μπει στο παιχνίδι για να σταματήσει την UniCredit, αγοράζοντας το σύνολο ή μέρος του 12% της κυβέρνησης στην Commerzbank

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024