Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα λειτουργικά τρόφιμα στην καθημερινότητά μας

Τα λειτουργικά τρόφιμα στην καθημερινότητά μας

Σύμφωνα με την Ε.Ε., ένα τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί ως «λειτουργικό όταν -πέραν της κατάλληλης θρεπτικής αξίας- είναι επαρκώς αποδεδειγμένο ότι δρα ευεργετικά σε μια ή περισσότερες λειτουργίες το οργανισμού, με τρόπο ώστε να βελτιώνει την κατάσταση της υγείας ή να μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών».

Τι ακριβώς είναι τα λειτουργικά τρόφιμα;
Ο όρος λειτουργικά τρόφιμα αναφέρεται σε τρόφιμα, τα οποία εκτός από τη σωστή διατροφική τους αξία περιέχουν συστατικά (συνήθως προερχόμενα από φυσικές πηγές), που δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., ένα τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί ως «λειτουργικό όταν -πέραν της κατάλληλης θρεπτικής αξίας- είναι επαρκώς αποδεδειγμένο ότι δρα ευεργετικά σε μια ή περισσότερες λειτουργίες το οργανισμού, με τρόπο ώστε να βελτιώνει την κατάσταση της υγείας ή να μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών».

Το «Institute of Medicine’s Food and Nutrition Board (IOM/FNB, 1994)» όρισε ως λειτουργικό τρόφιμο «κάθε τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που έχει ευεργετική επίδραση σε μια ειδική λειτουργία του οργανισμού και στην υγεία γενικότερα».

Παράδειγμα επιτυχημένων λειτουργικών προϊόντων αποτελούν τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα, για τη μείωση της χοληστερόλης, Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών, στη μείωση της χοληστερόλης αποδεικνύεται από πλήθος επιστημονικών ερευνών (περισσότερες από 40).

Καλό είναι να διευκρινισθεί, ότι τα «λειτουργικά τρόφιμα» δεν έχουν καμιά σχέση με τα «μεταλλαγμένα» και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δημιουργείται η οποιαδήποτε σχετική σύγχυση.

Ποια η προσφορά των λειτουργικών τροφίμων;
Τα εγκεκριμένα, λειτουργικά τρόφιμα δεν είναι μόνο γευστικά και θρεπτικά. Η σύστασή τους εξασφαλίζει τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, ή την πρόληψη κάποιων ασθενειών.
Παράλληλα, η κατανάλωσή τους,(όταν γίνεται σωστά, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων), σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, βοηθά αποτελεσματικά την πρόληψη ή την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά λειτουργικών τροφίμων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι οι φυτικές στερόλες: Υπάρχουν σε μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και μειώνουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Τι είναι οι φυτικές στερόλες;
Οι φυτικές στερόλες είναι ουσίες που υπάρχουν στη φύση, φυσικά συστατικά δηλαδή που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και φυτικά έλαια αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες.
Η δράση τους στη μείωση της χοληστερίνης είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1950.

Πώς παρασκευάζονται;
Οι στερόλες λαμβάνονται αποκλειστικά από φυτικές πηγές, από φυτικά έλαια.
Από τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, αφαιρείται ένα μικρό κλάσμα (<3%) των φυσικών φυτικών στερολών και η Βιταμίνη Ε. Αυτό το «υλικό», το οποίο κανονικά θα χανόταν, τώρα συλλέγεται και διαχωρίζονται οι φυτικές στερόλες και η Βιταμίνη Ε. Αυτό δίνει τη δυνατότητα της συλλογής φυτικών στερολών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό προϊόντων.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης μείωσης της χοληστερίνης;
Οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια μοριακή δομή με της χοληστερίνης και έτσι παίρνουν τη θέση της στα αγγεία, εμποδίζοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια, μειώνουν την «κακή» LDL-χοληστερίνη στον οργανισμό, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τα επίπεδα της «καλής» HDL-χοληστερίνης.

Όπως αποδεικνύει ο πλούτος των επιστημονικών αποδείξεων, μία βέλτιστη πρόσληψη 2γρ, φυτικών στερολών την ημέρα μπορεί να μειώσει την LDL-χοληστερίνη κατά περίπου 7-10%, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των τροφίμων αυτών στην μείωση της χοληστερίνης;
Έχουν διεξαχθεί πάνω από 45 κλινικές έρευνες, οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα των εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες προϊόντων στη μείωση της χοληστερίνης. Αυτές συμπεριλαμβάνουν μια ποικιλία καταστάσεων και ομάδων πληθυσμού, π.χ. αφορούν σε άνδρες και γυναίκες, «τυπικές Δυτικές» ή υγιεινές διατροφές.

Συνολικά, περισσότερες από 85 μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές στερόλες μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη.

Έτσι, και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Official Journal Of the European Union, Commission Regulation (EC) No 983/2009, 21/10/2009) έχει εγκρίνει τον ισχυρισμό ότι τα προϊόντα που περιέχουν φυτικές στερόλες, αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη, και μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ο ισχυρισμός υγείας των φυτικών στερολών είναι ένας από τους πρώτους που πέρασε τη νέα αυστηρή διαδικασία που ξεκίνησε στην Ευρώπη για τους ισχυρισμούς περί Μείωσης Κινδύνου Ασθενειών (DRRC). Αυτή η νομοθετική διαδικασία απαιτεί από τις εταιρείες τροφίμων να υποβάλουν εκτεταμένους επιστημονικούς φακέλους για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς υγείας που συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο μιας νόσου.

Δεν μπορούμε να λάβουμε τα συστατικά που περιέχουν από την καθημερινή μας διατροφή; Γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στην κατανάλωση αυτών των ειδικών προϊόντων;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής πολλές φορές μας οδηγεί στο να αναζητούμε πιο εύκολες καθημερινές λύσεις στη διατροφή μας. Κάποιες φορές, όμως, είναι και θέματα υγείας που μας οδηγούν στην κατανάλωση των λειτουργικών τροφίμων. Για παράδειγμα, οι φυτικές στερόλες πράγματι υπάρχουν σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά σε ελάχιστες ποσότητες. Για την παραγωγή 1 τόνου φυτικών στερολών, για παράδειγμα, απαιτούνται 2.500 τόνοι φυτικού ελαίου.

Για να πάρει κανείς τα 2 γραμμάρια φυτικών στερολών που συνιστώνται καθημερινά,για αποτελεσματική μείωση της χοληστερόλης 7-10%, θα πρέπει να φάει 425 τομάτες, 150 μήλα, ή 210 καρότα, ή απλά να πιει ένα ρόφημα γιαουρτιού εμπλουτισμένο με φυτικές στερόλες.

* Η Μαργαρίτα Στεργίου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, έχειM.Sc. στη Διατροφή & Επιστήμη Τροφίμων, Université Bordeaux I, Γαλλία καθώς και M.Sc. στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024