Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενιζέλος: Ώρα να σταματήσουν τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα

Βενιζέλος: Ώρα να σταματήσουν τα αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα

Η άδικη συζήτηση γύρω από αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα πρέπει να σταματήσει τώρα που η Ελλάδα «μπορεί να παρουσιάζει ένα χειροπιαστό μοναδικό επίτευγμα, που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, που μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι περνάμε πια στη φάση της δημοσιονομικής ισορροπίας και μπορούμε πλέον τώρα να συζητήσουμε σοβαρά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος, μιλώντας στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων.

Η άδικη συζήτηση γύρω από αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα πρέπει να σταματήσει τώρα που η Ελλάδα «μπορεί να παρουσιάζει ένα χειροπιαστό μοναδικό επίτευγμα, που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, που μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι περνάμε πια στη φάση της δημοσιονομικής ισορροπίας και μπορούμε πλέον τώρα να συζητήσουμε σοβαρά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι το δάνειο στήριξης της ελληνικής οικονομίας «θα επιστραφεί ακέραιο στα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς μπορεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας να είναι μια win- win προσπάθεια για όλους, και για τους εταίρους και για εμάς, αρκεί να γίνει αντιληπτό ότι στην Ελλάδα έχουν συντελεστεί πράγματα, ότι έχει αλλάξει η κατάσταση και άρα πρέπει να μιλάμε με άλλον τρόπο, πιο δημιουργικό, αισιόδοξο, που σέβεται τις θυσίες του λαού». «Θέλουμε», είπε, «μια κατανόηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις βαθιές ανισότητες που ανακόπτουν την προσπάθειά μας να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να ξαναβρούμε το επίπεδο ανάπτυξης που χάσαμε τα τελευταία χρόνια».

Ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να κάνουν θεμελιώδεις επιλογές για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον των πόλεων και των περιφερειών με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μετά την Ελλάδα της κρίσης.

Οι εκλογές, είπε, «είναι η εξαιρετική πλατφόρμα απογείωσης της νέας αφήγησης που πρέπει να πούμε στους λαούς μας αν θέλουμε να τους ξανακάνουμε συμμέτοχους της ευρωπαϊκής ιδέας». Διότι, όπως υπογράμμισε, δεν μπορούν οι πολίτες να δεχτούν την ιδέα ότι η Ευρώπη είναι η Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας και της γραφειοκρατίας, αλλά θέλουν μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής. Συνέδεσε δε τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών με το θέμα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, σημειώνοντας ότι οι ενδογενείς πόροι και οι υγιείς δυνάμεις της ανάπτυξης θα βρεθούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να υπάρξει συνολικά ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό «για χώρες σε κρίση, που υφίστανται κατεξοχήν τις επιπτώσεις ενός ξεπερασμένου μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως είναι οι χώρες του Νότου, οι χώρες που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα στήριξης, με πρώτη την Ελλάδα».

Η Ελλάδα, είπε, «είναι το πραγματικό εργαστήριο που δοκιμάζεται η αντοχή των ευρωπαϊκών θεσμών, που δοκιμάζεται η ικανότητα της Ευρώπης να υπερβεί οριστικά την κρίση και να διατυπώσει μια άλλη αφήγηση για το μέλλον και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Όσον αφορά στο θέμα της ανάπτυξης επισήμανε, ωστόσο, ότι «χωρίς έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό τομέα, χωρίς την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη, δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». «Γιατί», όπως τόνισε, «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και που παρεμποδίζει τη σύγκλιση είναι οι βαθιές ανισότητες».

Συγκεκριμένα, η ανισότητα που αφορά στο κόστος του χρήματος, τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων που παρεμποδίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από πραγματική αξιοποίηση πόρων και δυνατοτήτων, καθώς επίσης και το θέμα του αυξημένου κόστους ενέργειας «που μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα» και το οποίο συνιστά «ανισότητα που πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστεί αν θέλουμε να λειτουργεί μια ενιαία αγορά, αν θέλουμε πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση μέσα στην ΕΕ».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας (ΕΣΠΑ, ΚΠΣ, η δυνατότητα αξιοποίησης του θεσμικού μηχανισμού των περιφερειών, ΠΕΠ), μπορούν να επιτρέψουν στη χώρα μας να ανακάμψει, να αποκτήσει ξανά την αυτοπεποίθησή της, τη θεσμική ισοτιμία μέσα στην Ευρώπη, να βγει από την κατάσταση της προσβολής στην οποία βρίσκεται, γιατί μια προσβολή υφιστάμεθα όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο κ. Βενιζέλος. Για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε, και για να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει τους πόρους των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πρέπει να έχουν διαμορφωθεί ορισμένες θεμελιώδεις προϋποθέσεις λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας με πρώτη προϋπόθεση να σταματήσει η άδικη συζήτηση γύρω από αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024