Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέος μαραθώνιος συναντήσεων υπουργών-τρόικας

Νέος μαραθώνιος συναντήσεων υπουργών-τρόικας

Νέο μαραθώνιο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας είχε την Πέμπτη η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να υπάρξει έως το Eurogroup της Δευτέρας «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου» και στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Νέο μαραθώνιο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας είχε την Πέμπτη η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να υπάρξει έως το Eurogroup της Δευτέρας «κατ’ ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου» και στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η παρέλαση υπουργών ξεκίνησε με τον Κ.Χατζηδάκη, ακολούθησαν Μ.Βαρβιτσιώτης, Γ.Μανιάτης. Το μεσημέρι αφιερώθηκε στο ΤΧΣ και στην ΤτΕ, ενώ το απόγευμα την τρόικα είδαν Κ.Μητσοτάκης, Χ.Αθανασίου και Γ.Βρούτσης.

Με έδρα το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα μαζί με τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων χτενίζουν άρθρο προς άρθρο το κείμενο του μνημονίου.

Ένας μπαίνει ένας βγαίνει

Πρώτος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον μηχανισμό για το ιδιωτικό χρέος και τις ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση δανειοληπτών.

Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, θέμα για το οποίο έχει υπάρξει έντονη κόντρα με την τρόικα, η κυβέρνηση αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το 87% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού, όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη προς διευθέτηση, όπως οι απαιτήσεις της τρόικας για ταχύτερα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ακολούθησαν, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι η «τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν αποδέχεται το πακέτο μείωσης του ενεργειακού κόστους προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ».

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται ότι αποδέχεται τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

Εξάλλου, στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν με την τρόικα όλα τα θέματα, χωρίς, όμως, συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Πρόσθεσε, δε, ότι η τρόικα ζητεί την κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων, αλλά, όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος, «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε lοw και high cost».

Μετά τις τρεις το απόγευμα, μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθούν με την τρόικα, εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνάντησης η πρόεδρος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι συζητήσεις φέρνουν πάντα πρόοδο».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Το απόγευμα ανακοινώθηκαν από την ΤτΕ τα αποτελέσματα των stress test που διενήργησε.

Εξάλλου, η τρόικα επιμένει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις με την οποία να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με ομοφωνία των κοινωνικών εταίρων, το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την προηγούμενη συνάντηση η τρόικα είχε ζητήσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα αυτό. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επίσης και το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024