Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία ενέκρινε η ρωσική Βουλή

Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία ενέκρινε η ρωσική Βουλή

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία άναψε ομόφωνα η ρωσική Άνω Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση εντείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους φόβους ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση. Ήδη, ρωσικά πλοία καταπλέουν από τη Βαλτική. Οι εξελίξεις προκαλούν νέα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με την Άνω Βουλή να ζητεί την ανάκληση του ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, «μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση» στην Ουκρανία, άναψε ομόφωνα η ρωσική Άνω Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί άμεσα.

«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι προς το παρόν ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει λάβει απόφαση για την στρατευμάτων.

Το βράδυ του Σαββάτου, δύο ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία από το ρωσικό στόλο της Βαλτικής κατέπλευσαν σε κόλπο της Σεβαστούπολης, κίνηση που παραβιάζει τη συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για τη χρήση της ρωσικής βάσης στη Βαλτική, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πηγή του ουκρανικού στρατού.

Νωρίτερα, η Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα Πούτιν «με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή». Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Άνω Βουλή επισήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα.

Να σημειωθεί πως ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες -δύναμη αρκετά σημαντική.

Τεταμένες σχέσεις με ΗΠΑ

Επίσης, μετά τη δήλωση-μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα πως «τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα έχει κόστος», η ρωσική Άνω Βουλή αποφάσισε να ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι με τη δήλωσή του ο αμερικανός πρόεδρος υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό». Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον Βλ.Πούτιν.

Πάντως, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «βιάστηκε να μιλήσει». Επικαλούνται μάλιστα την περίπτωση της Συρίας, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του είχαν ανεβάσει τους τόνους και ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ στο τέλος «υποχώρησαν», όπως υποστηρίζεται, «συμβιβαζόμενοι» με τον Πούτιν και τον Άσαντ.

Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους φόβους ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση. Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απηύθυνε έκκληση για «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ζητώντας επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Σάββατο, τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στη χερσόνησο και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων.

Στη Συμφερόπολη, όπου έχουν αναπτυχθεί δεκάδες κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ, ο εναέριος χώρος έχει κλείσει και το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό. Οι ουκρανικές δυνάμεις καταγγέλλουν την κατάληψή του από ρώσους στρατιώτες, καθώς και τηνκατάληψη στρατιωτικών βάσεωνστη Σεβαστούπολη και την Κιρόφσκογε.

Στο Χάρκοβο, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.

«Ρωσία, βοήθησε μας» και «Μην αγγίζετε το Χάρκοβο» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τουλάχιστον 20 αιμόφυρτους ανθρώπους ενώ πολλά ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στο κέντρο της πόλης για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.


Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ απαντά σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Κριμαία


Η ρωσική βουλή δίνει έγκριση για επέμβαση στην Ουκρανία

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024