Η καισαρική τομή ίσως προδιαθέτει στην παχυσαρκία μετά την ενηλικίωση
Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή ειναι πιθανότερο ως ενήλικοι να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, συγκριτικά με όσους έχουν γεννηθεί φυσιολογικά, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Public Library Of Science (PLOS).
Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή ειναι πιθανότερο ως ενήλικοι να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, συγκριτικά με όσους έχουν γεννηθεί φυσιολογικά, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Public Library Of Science (PLOS).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Νίνα Μόντι από την Ιατρική Σχολή του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία από 15 δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά πάνω από 38.000 άτομα, σε δέκα χώρες.
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η γέννηση με καισαρική τομή αυξάνει κατά 26%, κατά μέσο όρο, την πιθανότητα κάποιος ως ενήλικος να έχει επιπλέον κιλά. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν κατά μισή μονάδα μεγαλύτερος στους ανθρώπους που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι, υπάρχουν πολλοί λόγοι που η επίτοκος υποβάλλεται σε καισαρική τομή, παράλληλα όμως όταν είναι ζήτημα επιλογής και όχι υγείας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου Ι και το άσθμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια η καισαρική τομή διεθνώς έχει γίνει της μόδας και σε μερικές χώρες φθάνει το 60%, όπως στην Κίνα ή το 50% όπως στην περίπτωση της Βραζιλίας, του συνόλου των τοκετών. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία το ποσοστό έχει διπλασιαστεί από το 1990 και σήμερα αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών γεννήσεων.
Όσον αφορά τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η καισαρική τομή μπορεί να επηρεάζει αρνητικά το βάρος σε βάθος χρόνου, οι ερευνητές εικάζουν ότι πιθανώς παίζει ρόλο η διαφορετική σύνθεση των εντερικών βακτηρίων των βρεφών που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά. Επίσης, ίσως παίζει ρόλο η μετέπειτα δραστηριότητα των γονιδίων αν το παιδί έχει υποστεί την πίεση και το στρες του φυσιολογικού τοκετού.
Τέλος, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι όντως η καισαρική τομή προκαλεί παχυσαρκία, απλώς διαπιστώνει μια συσχέτιση, η οποία μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα στο ότι οι παχύσαρκες γυναίκες που γεννούν παχύσαρκα παιδιά, επιλέγουν συχνότερα την καισαρική τομή.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
- Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442