
Περαιτέρω μείωση στη δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη
Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο, κατά 2,2% σε ετήσια βάση, ενισχύοντας την πίεση στην ΕΚΤ να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα. Τα μέτρα που η κεντρική ευρωτράπεζα έχει πάρει μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός έχει κολλήσει σε «ζώνη κινδύνου» κάτω από 1%.
Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο, με την αύξηση της προσφοράς χρήματος να είναι υποτονική, ενισχύοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα.
Ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ είχε μειωθεί 2,3% τον Δεκέμβριο.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, χορήγησε επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν έως τώρα να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 0,8% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Η ΕΚΤ, που ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να «κολλήσει» σε μία «ζώνη κινδύνου» κάτω από 1%, εξετάζει αν θα λάβει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας την επόμενη Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Τραμπ», υποστηρίζει το Ισραήλ
- Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια μετά την πρόκριση της Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ (vids)
- Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΝΑΤΟ – Η Ευρώπη, ο στόχος του 5% των αμυντικών δαπανών και το πολλαπλό κόστος
- Ο Έντουαρντ Φουρλόνγκ δεν θυμίζει σε τίποτα τον 13χρονο Τζον Κόνορ του Terminator
- Τρανπ: «Εξαφάνισε» τα μέλη της επιτροπής εκλογικής βοήθειας – Φόβοι για «χάος» στις ενδιάμεσες εκλογές
- «Η κλιμάκωση των ουκρανικών επιθέσεων καταφέρνει μόνο να παρατείνει τον πόλεμο», δηλώνει το Κρεμλίνο
- Άντζελα Δημητρίου: Αποχαιρέτησε την Μπόνι Τάιλερ με μια κοινή τους φωτογραφία
- Ισπανία: Συγκλονιστικά βίντεο από τη φονική φωτιά – 12 νεκροί – Κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442