Ταραχές στην Κωνσταντινούπολη σε διαδήλωση κατά του νόμου για το Διαδίκτυο
Νέες ταραχές ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όταν η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τον νόμο-«δερβέναγα» στο Διαδίκτυο.
Νέες ταραχές ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όταν η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τον νόμο-«δερβέναγα» στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το Reuters, αστυνομικοί -υποστηριζόμενοι από οχήματα με εκτοξευτήρες νερού- απώθησαν τους διαδηλωτές από τον πεζόδρομο Ιστικλάλ κοντά στην πλατεία Ταξίμ.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ταξίμ παντού, αντίσταση παντού», ενώ ένα πανό το οποίο απευθυνόταν στον Ταγίπ Ερντογάν έγραφε: «Ερντογάν, μην κόβεις το καλώδιο του Διαδικτύου».
Ο νόμος κυρώθηκε πριν λίγες ημέρες από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, με την παρατήρηση να γίνουν τροποποιήσεις σε δύο σημεία του που ο ίδιος θεωρεί προβληματικά.
Οι τροποποιήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν την Τετάρτη, ωστόσο οι αντιδράσεις που συναντά και αυτή η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι τεράστιες.
Ο νόμος δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ), να «ρίχνει» ιστοσελίδες χωρίς δικαστική εντολή και χωρίς προειδοποίηση. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
Η πρώτη τροποποίηση θα υποχρεώνει την ΤΙΒ να ενημερώνει τις δικαστικές αρχές για τις αποφάσεις της, οι οποίες και θα καθίστανται άκυρες εάν δεν πάρουν έγκριση εντός 24ωρου.
Η δεύτερη αφορά τη συλλογή στοιχείων για τους χρήστες, η οποία θα γίνεται βάσει των διευθύνσεων IP και των ταυτοτήτων των χρηστών, αντί για τον προηγούμενο πιο «διαβλητό» τρόπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Δεμένη» η υπόθεση
- Αν οι ΗΠΑ δεν παύσουν τις επιθέσεις σε 48 ώρες, το Ιράν θα περάσει σε φάση «επίθεσης και απόλυτης καταστροφής»
- Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 5.069 οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό
- Στοχευμένο χτύπημα του Ιράν στο Μπαχρέιν – Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν πόλεις κατά μήκος του Ορμούζ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 18 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο


