Άκαρπη η συνάντηση της ΠΝΟ με τους ακτοπλόους για τις συλλογικές συμβάσεις
Θέμα μείωσης του εργατικού κόστους στα πλοία έθεσαν οι ακτοπλόοι, στη συνάντησή τους με τα μέλη της ΠΝΟ με αντικείμενο την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έληξαν στα τέλη του 2013. Σύμφωνα με την ΠΝΟ, τέθηκε για πρώτη φορά θέμα εφαρμογής ατομικών συμβάσεων, μείωσης των μισθών του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 15% και μείωσης κατά το ήμισυ του ημερομισθίου, γι αυτούς που κάνουν αντικαταστάσεις συναδέλφων τους στα πλοία.
Θέμα μείωσης του εργατικού κόστους στα πλοία έθεσαν οι ακτοπλόοι, στη συνάντησή τους με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έληξαν στα τέλη του 2013.
Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, στη συνάντηση τέθηκε για πρώτη φορά θέμα εφαρμογής ατομικών συμβάσεων εργασίας, μείωσης των μισθών του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 15% και μείωσης κατά το ήμισυ του ημερομισθίου, γι αυτούς που κάνουν αντικαταστάσεις συναδέλφων τους στα πλοία και σε αυτούς που βρίσκονται σε άδεια.
Η διοίκηση της ΠΝΟ απέρριψε ομόφωνα τις προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος κατήγγειλε τις «προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών» και απέρριψε κατηγορηματικά τις θέσεις τους.
Τόνισε ότι η κατάρρευση της ακτοπλοΐας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο καθεστώς της απελευθέρωσης, με τραγικές συνέπειες για τα νησιά και τους κατοίκους τους, καθώς έχει συρρικνωθεί ο ακτοπλοϊκός στόλος και τα δρομολόγια, ενώ έχει καταργηθεί η 10μηνη λειτουργία και η επάνδρωση των ακτοπλοϊκών πλοίων.
Το γεγονός αυτό συνιστά την απόλυτη αποτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, πρόσθεσε ο κ. Νταλακογιώργος και επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων στον χώρο της ακτοπλοΐας, που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά και στη ναυτική εργασία.
Αναφορικά με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα και στην ποντοπόρο ναυτιλία, που έχουν λήξει, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης -σε συνάντηση που είχε χθες με τη διοίκηση της ΠΝΟ- εξέφρασε την πρόθεσή του να μην αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και κάλεσε τα μέλη του σωματείου των ναυτικών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση και εργασιακή συμφωνία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αλλαγές στη Γραμμή 3 του Μετρό: Πέντε σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή
- Ο Ματ Ντέιμον σε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Τομ Χόλαντ – «Με δουλεύεις, έτσι;»
- Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη – Τα πρώτα στοιχεία από τον ιατροδικαστή
- Καναδάς: Ο στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει κοινότητα καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές πνίγει τις ΗΠΑ
- Μουντιάλ σε 60 δευτερόλεπτα: Σε μια ώρα θα έχουν όλα τελειώσει (vid)
- Τροχαίο στην Κορίνθου – Τριπόλεως: Φορτηγό έσπασε τις μπάρες, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με ΙΧ – 3 τραυματίες

