Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πλεονασματικό το ισοζύγιο πληρωμών το 2013, για πρώτη φορά από το 1948

Πλεονασματικό το ισοζύγιο πληρωμών το 2013, για πρώτη φορά από το 1948

Πλεόνασμα 1,24 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013, για πρώτη φορά από το 1948, οπότε η ΤτΕ ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία, χάρη κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και τη σημαντική μείωση των εισαγωγών. Σημαντική ήταν και η συμβολή της μείωσης των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το πλεόνασμα δε σημαίνει ότι η Ελλάδα έγινε ανταγωνιστική διευκρινίζουν οι οικονομολόγοι.

Πλεόνασμα 1,24 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013, για πρώτη φορά από το 1948, χάρη κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και τη σημαντική μείωση των εισαγωγών. Σημαντική ήταν και η συμβολή της μείωσης των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Για τη σημασία της εξάλειψης των δίδυμων ελλειμμάτων (στο ισοζύγιο πληρωμών και το δημοσιονομικό), τις δύο βασικές αιτίες των δεινών της χώρας -όπως λένε- έχουν μιλήσει επανειλημμένα ο Γ.Στουρνάρας και ο Γ.Προβόπουλος.

Αυτό ακριβώς σημειώνει και στη σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών: «Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.»

» Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης», τονίζει το υπουργείο.

Το δίδυμο έλλειμμα, που κατέγραφε η χώρα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες οδήγησε σε υπερδανεισμό του κράτους, ο οποίος κορυφώθηκε μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εκτοξεύτηκε το 2008 στο 15% του ΑΕΠ.

Η κρίση, ωστόσο, που χτύπησε την οικονομία το επόμενο έτος και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν περιόρισαν δραματικά την εγχώρια κατανάλωση και τις εισαγωγές.

Επίσης, η σημαντική αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2013 -κατά 15% στα 12 δισ. ευρώ- ήταν καταλυτική για την πρώτη καταγραφή πλεονάσματος από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Μεγάλο στοίχημα η διατήρησή του

Ωστόσο, το πλεόνασμα δε σημαίνει ότι η Ελλάδα έγινε ανταγωνιστική διευκρινίζουν οι οικονομολόγοι και εξηγούν ότι το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα είναι η διατήρησή του μακροχρόνια μέσω της ενδυνάμωσης της εγχώριας παραγωγικής βάσης και των εξαγωγών.

Για φέτος, οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως όμως λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και όχι λόγω γενικευμένης στροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας προς τις εξαγωγές.

«Για το 2014 αναμένουμε να διατηρηθεί το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς οι εισαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες, ενώ ο τουρισμός και οι εξαγωγές θα ενισχύονται», σχολίασε στο Reuters ο Πλάτων Μονοκρούσσος, οικονομολόγος στην Eurobank.

Από το 2008 οι εισαγωγές αγαθών έχουν υποχωρήσει 54%. Μόλις 8 αυτοκίνητα πολυτελείας Porsche πουλήθηκαν στην Ελλάδα το 2013 έναντι 424 το 2009. Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,1% το 2013, χωρίς να συνυπολογιστούν τα καύσιμα και τα υποπροϊόντα τους, φθάνοντας τα 14,2 δισ. ευρώ, όσο και το 2008.

Σημαντικό για την χώρα ήταν και το όφελος από την μείωση στο μισό των πληρωμών για τόκους σε σχέση με το 2012 -οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6 περίπου δισ. το 2013- στο πλαίσιο των δύο σχεδίων διάσωσης που υπέγραψε η χώρα με τους επίσημους δανειστές της.

«Η διατήρηση πλεονάσματος μακροχρόνια θα εξαρτηθεί από το εάν η οικονομία διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και από την δυνατότητά της να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με την εγχώρια παραγωγή», είπε ο κ. Μονοκρούσσος.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ το 2012, ενώ το Δεκέμβριο 2013 κατέγραψε έλλειμμα 215 εκατ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά από το 1948, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει το συγκεκριμένο μέγεθος, που η ελληνική οικονομία εμφανίζει πλεόνασμα στο ισοζύγιο των συναλλαγών της με το εξωτερικό.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 3 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 4,5%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 2,3%.

Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες είχαν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών.

Η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με το 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,5%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από ό,τι το 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 215 εκατ. ευρώ, σχεδόν το μισό εκείνου του Δεκεμβρίου του 2012. Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, και σε μικρότερο βαθμό του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε και το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 338 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων, η οποία ήταν αποτέλεσμα μείωσης των εισπράξεων από εξαγωγές και παράλληλης αύξησης της δαπάνης για εισαγωγές. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων περιορίστηκαν.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, κατά 169 εκατ. ευρώ, οφείλεται στη αύξηση των καθαρών εισπράξεων κυρίως από μεταφορές. Επίσης, άνοδο παρουσίασαν ο αριθμός αφίξεων και οι αντίστοιχες δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 21,7% και 15,6% αντίστοιχα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012.

Σημειώνεται ότι στις δαπάνες αυτές δεν έχουν περιληφθεί τα έσοδα από κρουαζιέρες, τα οποία έχουν ήδη ενσωματωθεί στα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2012.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 602 εκατ. ευρώ, κατά 580 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του Δεκεμβρίου του 2012, κυρίως λόγω εισροής ύψους 534 εκατ. ευρώ από την 2η δόση των εσόδων SMP (Securities Markets Program), που αφορούν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024