Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την πλέον αρνητική εικόνα για την ΕΕ έχουν οι Έλληνες, αλλά θέλουν το ευρώ

Την πλέον αρνητική εικόνα για την ΕΕ έχουν οι Έλληνες, αλλά θέλουν το ευρώ

Οι Έλληνες έχουν την πλέον αρνητική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των εταίρων τους (54%), ταυτόχρονα όμως είναι πολύ θετική η γνώμη τους για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ευρώ (62%) και εκτιμούν ιδιαίτερα τόσο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το επίτευγμα της ειρήνης (53%), όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο.

Οι Έλληνες έχουν την πλέον αρνητική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των εταίρων τους (54%), ταυτόχρονα όμως είναι πολύ θετική η γνώμη τους για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ευρώ (62%) και εκτιμούν ιδιαίτερα τόσο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το επίτευγμα της ειρήνης (53%).

Πρόκειται για τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013 και έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, Έλληνες και Κύπριοι συμμερίζονται μία αρνητική εικόνα για την ΕΕ (54% αμφότεροι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%) και ακολουθούν με 39% οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί.

Αντίθετα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Οι Έλληνες συγκεντρώνουν επίσης το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας ως προς το μέλλον της ΕΕ (69% έναντι του 28,43% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως προς την πεποίθηση ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση (72% έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος).

Στην ΕΕ αποδίδουν εξάλλου την «κύρια ευθύνη» για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (79% έναντι 63% που είναι το μέσο ποσοστό της ΕΕ).

Παρά ταύτα και μολονότι η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ευρώ, αποδίδοντας ένα ποσοστό 62% που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επ’ αυτού δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).

Οι Έλληνες ακόμη θέλουν κοινή εξωτερική πολιτική (69%) και κοινή πολιτική άμυνας, ασφάλειας (71%) και είναι μάλλον δύσπιστοι σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (51%).

Δυσπιστούν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης (87%) και της Βουλής (86%), αλλά επίσης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον θεσμό της ΕΕ (77% προς 58% που είναι ο μέσος όρος των 28 κρατών-μελών), αλλά και προς τους επιμέρους θεσμούς της.

Τεράστια δυσαρέσκεια εκφράζεται ακόμη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ οι Κύπριοι (87%) και οι Έλληνες (71%) πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθάνονται επίσης ότι είναι πολίτες της ΕΕ σε ποσοστό 75% και 72% αντιστοίχως, έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Επίσης Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).

Τέλος, στα επιτεύγματα της ΕΕ οι Έλληνες αξιολογούν πολύ θετικά την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (60% έναντι 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) και την ειρήνη στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις (53% ακριβώς όσο είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024