Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νανο-ίνες «μεταφέρουν» τον όγκο σε πιο εύκολα χειρουργήσιμο σημείο

Νανο-ίνες «μεταφέρουν» τον όγκο σε πιο εύκολα χειρουργήσιμο σημείο

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν καρκινικές «ράγες» για να εξοντωθούν καρκινικούς όγκους, δηλαδή τους παρέσυραν σε τοξικά σημεία ή περιοχές του σώματος, όπου οι χειρουργοί μπόρεσαν να τους αφαιρέσουν με περισσότερη ασφάλεια.

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν καρκινικές «ράγες» για να εξοντωθούν καρκινικούς όγκους, δηλαδή τους παρέσυραν σε τοξικά σημεία ή περιοχές του σώματος, όπου οι χειρουργοί μπόρεσαν να τους αφαιρέσουν με περισσότερη ασφάλεια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Materials, ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια σχεδίασε νανο-ίνες λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα, δια των οποίων ο καρκίνος «ταξιδεύει» σε σημεία του σώματος.

Οι ζωικές μελέτες έδειξαν ότι οι καρκινικοί εγκεφαλικοί όγκοι μπορούσαν να συρρικνωθούν, «κοροϊδεύοντας» τα καρκινικά κύτταρα να μεταναστεύσουν μέσω των ινών σε άλλο σημείο του σώματος.

Οι ερευνητές μελετούσαν ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση είδος καρκίνου, το γλοιοβλάστωμα, που έχει την τάση να εξαπλώνεται εντός τους εγκεφάλου. Τα καρκινικά κύτταρα «ταξιδεύουν» μέσω των νευρώνων και των αιμοφόρων αγγείων εισβάλλοντας στον εγκέφαλο.

Οι νανο-ίνες μιμούνται τα κανάλια μέσω των οποίων τα καρκινικά κύτταρα επιλέγουν να ταξιδέψουν στον οργανισμό του ασθενή.

«Τα καρκινικά κύτταρα φυσιολογικά προσαρτώνται στις φυσικές αυτές δομές για να φτάσουν σε άλλα σημεία του εγκεφάλου. Παρέχοντάς τους όμως μια ελκυστική εναλλακτική διαδρομή, με τις νανο-ίνες, μπορούμε με αποτελεσματικό τρόπο να ωθήσουμε τους καρκινικούς όγκους να μετακινηθούν σε άλλα σημεία του, που θα είναι ευκολότερο να τους αφαιρέσουμε χειρουργικά», εξηγεί ο Δρ Ραβι Μπελλαμκοντα.

Στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε εργαστηριακούς δίσκους, διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων κατάφεραν επιτυχώς να προσαρτηθούν στις νανο-ίνες και έτσι οι όγκοι να εξαχθούν από τον εγκέφαλο των πειραματόζωων και να καταλήξουν σε ένα τοξικό τζελ, που τους κατέστρεψε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ο όγκος ήταν 93% μικρότερος στα πειραματόζωα στα οποία είχαν εμφυτευτεί οι νανο-ίνες, συγκριτικά με τους αρουραίους όπου οι όγκοι δεν υποβλήθηκαν σε κανένα θεραπευτικό σχήμα.

«Πρόκειται για μια εναλλακτική αντικαρκινική θεραπεία, όπου αντί να διοχετεύσουμε το φάρμακο στον όγκο, κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Μπορούμε να οδηγήσουμε τον όγκο στο σημείο που θέλουμε και είναι ευκολότερο να τον εξοντώσουμε, χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον κινδύνους για την υγεία του ασθενή», εξηγεί ο ερευνητής.

Πιστεύει δε ότι ελέγχοντας την ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου ενδεχομένως στο απώτερο μέλλον να δώσει την δυνατότητα στον άνθρωπο να μάθει να ζει με τον καρκίνο, όπως συμβαίνει και με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως το διαβήτης.

Και φυσικά ο καρκίνος θα είναι ευκολότερα χειρουργήσιμος.

Φυσιολογικά, ο όγκος και οι περιβάλλοντες ιστοί αφαιρούνται χειρουργικά, αλλά όταν πρόκειται για τον εγκέφαλο, η κατάσταση περιπλέκεται αφού η αφαίρεση έστω και ελάχιστου λάθος βιολογικού υλικού μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του ασθενή.

Ενώ με τη νέα μέθοδο που προτείνουν οι αμερικανοί ερευνητές, οι ογκολόγοι θα μπορούν να κατευθύνουν τον καρκινικό όγκο σε μια περιοχή του σώματος που θα είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024