Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία ψήφισε η ιταλική Κεντροαριστερά

Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία ψήφισε η ιταλική Κεντροαριστερά

Τους τίτλους τέλους της κυβέρνησης Λέτα υπέγραψε το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας υπερψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση του Ματέο Ρέντσι για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τον ίδιο στα ηνία και τετραετή θητεία. Στο Κυρηνάλιο Μέγαρο την Παρασκευή ο Λέτα για την επίσημη επίδοση της παραίτησής του στον πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Στηρίζει κυβέρνηση Ρέντσι η δεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, αλλά προειδοποιεί.

Το δρόμο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ματέο Ρέντσι άνοιξε η κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), στηρίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία την πρότασή του για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τον ίδιο στα ηνία και τετραετή θητεία.

Η πρόταση που φέρνει τους τίτλους τέλους της διακυβέρνησης Λέτα εγκρίθηκε με 136 θετικές ψήφους, 16 αρνητικές και δύο αποχές στην κρίσμη συνεδρίαση των Δημοκρατικών, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ενρίκο Λέτα ανήγγειλε σε ανακοίνωσή του ότι την Παρασκευή μεταβαίνει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για την επίσημη επίδοση της παραίτησής του στον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ο οποίος εν συνεχεία αναμένεται να καλέσει τον Ρέντσι να σχηματίσει την τρίτη κυβέρνηση σε λιγότερο από έναν χρόνο στην Ιταλία.

Αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, ο Ρέντσι θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και τον Ενρίκο Λέτα, ο οποίος διορίστηκε στην πρωθυπουργία τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από εβδομάδες άκαρπων μετεκλογικών διαβουλεύσεων.

Ο Ρέντσι, νυν δήμαρχος της Φλωρεντίας, δεν είναι μέλος του ιταλικού Κοινοβουλίου και δεν έχει θέσει υποψηφιότητα σε εθνικές εκλογές. Μέχρι πρότινος έλεγε πως θα ήθελε να αναλάβει πρωθυπουργός μόνο με καθαρή εντολή των ψηφοφόρων.

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπροέδρος της υπό παραίτηση κυβέρνησης Λέτα, Αντζελίνο Αλφάνο, άναψε το πράσινο φως σε κυβέρνηση Ρέντσι, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα πως «είμαστε έτοιμοι για εκλογές εάν γεννηθεί κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καταρρέει αποκλειστικά και μόνο λόγω εσωτερικής σύγκρουσης στην κεντροαριστερά, και απαίτησε η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις να είναι οι βασικές προτεραιότητες του νέου σχήματος.

Την ίδια στιγμή, η μπερλουσκονική Forza Italia και το Κίνημα 5 Αστέρων ζητούν να εμφανιστεί ο Ενρίκο Λέτα ενώπιον του Κοινοβουλίου για να «πέσει» κοινοβουλευτικά.

Ματέο Ρέντσι «Να βγει η χώρα από το βάλτο»

«Η Ιταλία δεν μπορεί να ζει σε κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι» δήλωσε ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι ενώπιον των 140 συνέδρων των Δημοκρατικών, ζητώντας τους να ανάψουν το πράσινο φως για μία νέα πιο φιλόδοξη κυβέρνηση προκειμένου να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό τέλμα.

«Έχουν κατηγορήσει εμένα και το Δημοκρατικό Κόμμα για υπέρμετρη φιλοδοξία. Δεν το αρνούμαι. Πρέπει να το έχουμε αυτό, από εμένα έως το τελευταίο μέλος του κόμματος. Σας ζητώ να με βοηθήσετε να βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο» είπε στη συνεδρίαση -στην οποία ο Ενρίκο Λέτα επέλεξε να μην παραστεί.

Η εντεινόμενη κριτική για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων άφησε ολοένα και πιο απομονωμένο στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ενρίκο Λέτα, μετριοπαθές στέλεχος μέσου βεληνεκούς των Δημοκρατικών που κλήθηκε να αναλάβει επικεφαλής στην αναγκαστική συγκατοίκηση κεντροριστεράς και κεντροδεξιάς μετά το μετεκλογικό αδιέξοδο.

Στην ομιλία του ο Ρέντσι αναγνώρισε πως ο εξαναγκασμός Λέτα να αποχωρήσει και η συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τους υπάρχοντες εταίρους ενέχει κινδύνους τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον ίδιο προσωπικό, όμως επέμεινε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024