Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου

Αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου

Μόνος έναντι όλων βρέθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου. «Σιγά τα ωά’», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ.Ντόλιος.

Μόνος έναντι όλων βρέθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση και τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων και υπηρεσιών και ότι οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Την ίδια στιγμή, από «κόσκινο» θα περάσουν περί τις 50.000 υπάλληλοι, σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι συμβάσεις των οποίων μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αυτό δεν αφορά μόνον τους 35.000 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου αλλά ο έλεγχος θα πάρει και πιο πίσω και συγκεκριμένα επί υπουργίας Δ.Ρέππα, Κ.Σκανδαλίδη και Βάσως Παπανδρέου.

Ντόλιος: «Σιγά τα ωά»

Κατά τα λοιπά, όχι μόνο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο με τον Γ.Ντόλιο να σχολιάζει ότι οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν το εύρος που θα έπρεπε.

«Χρειαζόμαστε ένα κράτος περισσότερο αποκεντρωμένο, λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο αποτελεσματικό. Σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι», σημείωσε διερωτώμενος αν το νομοσχέδιο είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι. Αλλά η ποσότητα είναι μικρή. Θα έλεγε κανείς ‘σιγά τα ωά’!», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αμφισβήτησε την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με την κατάργηση φορέων.

«Πετυχαίνουμε εξοικονόμηση γύρω στα 2,7 εκ. αλλά το νομοσχέδιο επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 38 εκ.», υποστήριξε, αναφέροντας ότι μόνο από την κατάργηση των δημοσιεύσεων στο Εθνικό Τυπογραφείο θα υπάρχει απώλεια 40 εκατομμυρίων.

Αναφορικά δε με τις συγχωνεύσεις ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έχουμε κάνει σε πολλές περιπτώσεις μια τρύπα στο νερό», ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού για το οποίο τόνισε ότι «το συγχωνεύσαμε, απολύσαμε ανθρώπους και επειδή θεωρήθηκε χρήσιμο το συγκεκριμένο ΝΠΙΔ είπαμε να το κρατήσουμε με τους καλύτερους υπαλλήλους, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν αίτηση για μετάταξη και πήγανε στον ΟΑΕΔ και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι υψηλών προσόντων απολύονται και οι υπόλοιποι διασώζονται».

Μάλιστα ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπάρχει επιστολή Βρούτση που του ζητάει να μην καταργηθεί ο εν λόγω φορέας, κάτι που διέψευσε ο υπουργός επικαλούμενος και τον κ. Βρούτση. Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Ντόλιος είπε ότι «πρέπει να γίνει αξιολόγηση αλλά για να γίνει αποδεκτή πρέπει να παρέχει ελάχιστα εχέγγυα αντικειμενικότητας και να έχει μετρήσιμα κριτήρια».

Μητσοτάκης: «Μη συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια»

Στις αιτιάσεις του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχολιάζοντας ότι «προφανώς ο κ. Ντόλιος συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια», αφού όπως τόνισε η κατάργηση των φορέων έχει όφελος για το δημόσιο και μπορεί η κατάργηση των δημοσιεύσεων να έχει κόστος για το δημόσιο, όμως έχει όφελος για τις επιχειρήσεις ειδικά τις μικρές ΕΠΕ.

Όσον αφορά το απαξιωτικό «σιγά τα ωά», ο κ. Μητσοτάκης είπε η φράση αυτή πάει στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις που είχαν γίνει με τους υφιστάμενους νόμους, αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του κ. Αντ. Μανιτάκη. Όπως είπε «εγώ παρέλαβα λίστες» και διευκρίνισε ότι «στο παρελθόν κλείναμε οργανισμούς χωρίς κανέναν εργαζόμενο και κανένα δημοσιονομικό όφελος ή συγχωνεύαμε δομές και μεγάλα νομικά πρόσωπα χωρίς καμία πρόβλεψη για ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων ως αποτέλεσμα αυτής της συγχώνευσης».

Υπεραμύνθηκε δε τον προωθούμενων αλλαγών λέγοντας ότι οδηγούν στην απλοποίηση των δομών, στην μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και διοικητικών βαρών και στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρωπίνου δυναμικού μέσω της αξιολόγησης.

Μητρόπουλος: «Ακρωτηριάζετε το κράτος»

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση ακρωτηριασμού του κράτους», αφού «τώρα, με το παρόν σχέδιο νόμου καταργεί 23 φορείς, απολύει τους υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση ΙΔΑΧ και άλλους συμβασιούχους και βεβαίως προετοιμάζει νέες απολύσεις για τους μονίμους με προθάλαμο τη διαθεσιμότητα».

Μάλιστα είπε ότι όλα αυτά γίνονται, «παρά το ότι, με μόλις χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Ελληνικό Δημόσιο είναι το πλέον ολιγοπρόσωπο σε αριθμό υπαλλήλων στην Ευρώπη των 47, με 597.259 υπαλλήλους συνολικά, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι μόνιμοι, οι ΙΔΑΧ, αλλά και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, από τους δικαστικούς, τους στρατιωτικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας όλων των βαθμών, μέχρι τους ιερείς και τους πάσης φύσεως λειτουργούς, ενώ επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο μισθοδοτεί και 50.000 συμβασιούχους κάθε είδους, αιρετούς και μετακλητούς».

Επικριτικός όμως εμφανίστηκε και ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Σπ.Λυκούδης επισημαίνοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι «αναμέναμε να είστε πιο τολμηρός και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών», ενώ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση έκανε λόγο για «θεσμική οπισθοδρόμηση με την αναπαλαίωση των εκθέσεων αξιολόγησης».

«Δεν φαίνεται να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες που είχαμε να τολμήσετε», σημείωσε ενώ έκανε λόγο για «αποσπασματικές ρυθμίσεις χωρίς συνοχή και σχέδιο». «Κατ’ αρχήν είμαστε αντίθετοι, αλλά εδώ είμαστε να τα ξαναδούμε», πρόσθεσε ο κ. Λυκούδης.

Κατηγορηματικά αντίθεση εμφανίστηκε και η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη καθώς η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι είναι «μηδαμινό το όφελος από τους προς κατάργηση οργανισμούς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024