Δημοψήφισμα στην Ελβετία για «πλαφόν» στους μετανάστες από την ΕΕ
Οι Ελβετοί προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να τεθεί αριθμητικό όριο στην εισροή μεταναστών, με τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα να διαφαίνονται αμφίρροπες. Η πρόταση, την οποία εισηγείται το δεξιό SVP, αφορά στην πράξη κυρίως του πολίτες από χώρες της ΕΕ και εάν περάσει αναμένεται να προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της Ελβερίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ελβετοί προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να τεθεί αριθμητικό όριο στην εισροή μεταναστών, με τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα να διαφαίνονται αμφίρροπες.
Η πρόταση, την οποία εισηγείται το δεξιό Λαικό Κόμμα (SVP), αφορά στην πράξη κυρίως του πολίτες από χώρες της ΕΕ και εάν περάσει αναμένεται να προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της Ελβερίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι Ελβετοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» στον εάν αποδέχονται την πρόταση «Εναντίον της μαζικής μετανάστευσης», η οποία προβλέπει αριθμητικό πλαφόν στους μετανάστες που λαμβάνουν άδεια παραμονής.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν στο «ναι» 43% και στο «όχι» 50%. Η προσέλευση και η τελική ψήφος του 6% που δηλώνουν αναποφάσιστοι θα καθορίσει το αποτέλεσμα -το SVP έχει καταφέρει να κάνει την έκπληξη της τελευταίας στιγμής σε προηγούμενα δημοψηφίσματα.
Το ποσοστό των υπηκόων κυρίως από γειτονικές -και «πολιτισμικά συγγενείς»- χώρες, όπως Ιταλία και Γερμανία, έχει φτάσει το 23% του συνολικού πληθυσμού.
Ανάμεσα στους ξένους υπηκόους που εργάζονται στην Ελβετία, η πρώτη ομάδα είναι Ιταλοί (περίπου 300.000) και η πολύ κοντινή δεύτερη ομάδα (290.000) οι Γερμανοί. Σημαντικά μεγάλο τμήμα τους έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο και θεωρείται εξειδικευμένο δυναμικό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυτά είναι τα προσόντα που αναζητούν οι εργοδότες στην εποχή της ΑΙ
- Φάρσα είναι το επιτελείο «εθνικής ασφάλειας» της κυβέρνησης της ΝΔ – τουλάχιστον στο «τριψήφιο» υπάρχει αναγνώριση κλήσης;
- 250 χρόνια ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Τραμπ και η δύσκολη «εξίσωση» της διάκρισης των εξουσιών
- Συνταγή: Παραδοσιακό μπριάμ
- Το διαχρονικό πρόβλημα της αστυνομικής ατιμωρησίας
- ΑΑΔΕ: Ποιες αγροτικές πληρωμές αναμένονται – Το χρονοδιάγραμμα
- Καλαμπόκι: Ένα σνακ και νόστιμο και καλό για τον οργανισμό μας
- Αλλάζει ο καιρός: Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο – Πότε θα επηρεαστεί η Αττική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442