Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλοιός βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τυλίγει τη Βοσνία

Κλοιός βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τυλίγει τη Βοσνία

Στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις επεκτείνονται, παίρνοντας βίαιη τροπή, διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Βοσνίας, με πυρπολήσεις κυβερνητικών κτιρίων στο Σαράγεβο -ανάμεσά τους και το προεδρικό μέγαρο- και άλλες πόλεις ενώ η αστυνομία προσέφυγε σε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Οι διαδηλώσεις, με φόντο τη βαλτωμένη οικονομία, έχουν εξελιχθεί στην σφοδρότερη αναταραχή στη χώρα από το τέλος του πολέμου.

Στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις επεκτείνονται, παίρνοντας βίαιη τροπή, διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Βοσνίας, με πυρπολήσεις κυβερνητικών κτιρίων στο Σαράγεβο -ανάμεσά τους και το προεδρικό μέγαρο- και άλλες πόλεις ενώ η αστυνομία προσέφυγε σε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Οι διαδηλώσεις, με φόντο τη βαλτωμένη οικονομία, έχουν εξελιχθεί στην σφοδρότερη αναταραχή στη χώρα από το τέλος του πολέμου.Φωτοβολίδα που πέταξαν διαδηλωτές μέσα στο προεδρικό μέγαρο στο Σαράγεβο προκάλεσε φωτιά σε τμήμα του κτιρίου, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους σε μία διαδήλωση κατά την οποία η αστυνομία είχε επέμβει με αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες.

Την Παρασκευή, τρίτη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν ξεκινήσει στο βορρά, οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σε σημαντικό τμήμα της Βοσνίας.

Το κύμα διαδηλώσεων, που τροφοδοτεί η κατάσταση της βοσνιακής οικονομίας, είχε ξεκινήσει από την πόλη Τούζλα στο βορρά. Όπως αναφέρει το Reuters, οι διαδηλώσεις γίνονται ως επί το πλείστον στο κροατικό-μουσουλμανικό κομμάτι της χώρας, αλλά η έντασή τους ενισχύεται.

Το απόγευμα, το πλήθος έσπασε όλα τα τζάμια του προεδρικού μεγάρου στο Σαράγεβο και, ρίχνοντας φωτοβολίδα, έβαλε φωτιά. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, έχοντας προκαλέσει ζημιές σε τμήμα του κτιρίου.

Νωρίτερα είχε πυρποληθεί και το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης του καντονίου του Σαράγεβο. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αντλίων νερού στην πρωτεύουσα. Στα επεισόδια στην πρωτεύουσα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 100 άτομα, από τα οποία 60 ήταν αστυνομικοί.

Στην Τούζλα -από όπου είχαν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις εξαιτίας κλεισίματος εργοστασίων- οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν ξανά από επεισόδια.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν δύο κτίρια των τοπικών αρχών και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κόσμος που βρισκόταν μέσα στα κτίρια την ώρα της φωτιάς πήδηξε από τα παράθυρα για να διαφύγει.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Μοστάρ, στο νότιο τμήμα, πετώντας από τα πάραθυρα υπολογιστές και έπιπλα. Η αστυνομία δεν επενέβη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024