Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυρτώ Αλικάκη:

Μυρτώ Αλικάκη: «Αν ήταν όλα εύκολα δεν θα είχαν και αξία»

Η Μυρτώ Αλικάκη μετρά σχεδόν είκοσι χρόνια στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Την γνωρίσαμε πολύ μικρή ως «Αναστασία», έκανε μια προσεκτική πορεία έκτοτε, και τώρα, την συναντούμε με αφορμή ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, με τίτλο «Το Δέντρο και η Κούνια«. Μετά από αρκετά χρόνια αποχής, η Μαρία Ντούζα επιστρέφει στη μυθοπλασία, με την πρώτη της ταινία μεγάλου […]

Η Μυρτώ Αλικάκη μετρά σχεδόν είκοσι χρόνια στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Την γνωρίσαμε πολύ μικρή ως «Αναστασία», έκανε μια προσεκτική πορεία έκτοτε, και τώρα, την συναντούμε με αφορμή ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, με τίτλο «Το Δέντρο και η Κούνια«.

Μετά από αρκετά χρόνια αποχής, η Μαρία Ντούζα επιστρέφει στη μυθοπλασία, με την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ηλίας Λογοθέτης, Μυρτώ Αλικάκη, Μιριάνα Καράνοβιτς, και προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 6/2 (δείτε πού).
Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που από επιλογή έχει φύγει από την πατρίδα του, να αντιμετωπίσει την οικογένεια που άφησε πίσω και από την οποία έχει αποστασιοποιηθεί, ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι σε αυτήν έχει προστεθεί ένα νέο μέλος, διαφορετικής καταγωγής;

Εμείς, ρωτήσαμε τη Μυρτώ Αλικάκη –η οποία υποδύεται μια καθηγήτρια καρδιολογίας, που εργάζεται στο Λονδίνο και ζει εκεί με τον σύζυγο και την κόρη τους- για τον ρόλο της ως Ελένη, για τον πρώτο ρόλο στην καριέρα της που την έκανε ξαφνικά γνωστή στο πανελλήνιο, για τη στάση της απέναντι στην κρίση, για τη δική της «μέθοδο» να διατηρεί ισορροπίες, για τους ρόλους που θέλει να παίξει, για την αισιοδοξία που εκπέμπει και για την εξαιρετική της εμφάνιση που παραπέμπει σε εικοσάχρονο κορίτσι. Όχι ότι απέχει πολύ!

in.gr: Τι σας δελέασε στον ρόλο της Ελένης και πώς ήταν η συνεργασία με τη Μαρία Ντούζα που κάνει πρώτη φορά μεγάλου μήκους ταινία;

Μυρτώ Αλικάκη: Η Ελένη μοιάζει σκληρή, έχει χτίσει γερές άμυνες απέναντι σε όσα την πονάνε. Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι στο τέλος της ταινίας σπάει, κι αφήνει την ευαισθησία της ελεύθερη. Όσο για την ταινία, μού άρεσε απο την πρώτη ανάγνωση γιατί μιλάει για το παρελθόν, τη μνήμη, το αναπόφευκτο της ζωής. Όλα αυτά δεν αλλάζουν, όμως μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει μια δύναμη στους ήρωες. Η Μαρία με βοήθησε πολύ γιατί ήταν πολύ συγκεκριμένη σε αυτά που ζητούσε, και πάντα με ευγένεια. Η συνεργασία μας ήταν ομαλή και δημιουργική. Την εκτιμώ πολύ.

in.gr: Πόση Μυρτώ υπάρχει στον ρόλο σας ως Ελένη;

Μυρτώ Αλικάκη: Αρκετή όπως σε κάθε ρόλο! Προσπαθείς να πλησιάσεις έναν χαρακτήρα χρησιμοποιώντας το μυαλό και την ψυχή σου άρα ο ηθοποιός και ο ρόλος βρίσκονται πολύ κοντά.

in.gr: Το γεγονός ότι μια γυναίκα όπως αυτή που υποδύεστε είναι τόσο εγκάρδια με ξένους ανθρώπους (τους ασθενείς της) και τόσο απόμακρη και σκληρή με τους πιο κοντινούς της ανθρώπους, την οικογένειά της, πού το αποδίδετε;

Μυρτώ Αλικάκη: Με τους ασθενείς της δεν έχει παρελθόν από το οποίο να θέλει να προστατευτεί…. Δεν φοβάται ότι θα πονέσει. Κι έπειτα, είναι ένας τρόπος να εκφράσει την τρυφερότητα και τη δοτικότητά της που με τους οικείους της είναι μπλοκαρισμένη.

in.gr: Ο Ηλίας Λογοθέτης υποδύεται τον πατέρα σας στην ταινία. Πώς είναι να δουλεύει κανείς με έναν ηθοποιό τέτοιου βεληνεκούς;

Μυρτώ Αλικάκη: Ο Ηλίας είναι μια κατηγορία από μόνος του. Πραγματικά δεν έχω λόγια για την συγκίνηση που ένιωσα παίζοντας μαζί του. Πολύ ακριβές στιγμές…..

in.gr: Τελικά η οικογένεια μας, η πατρίδα μας, όταν ξενιτευόμαστε ποια είναι; Σε σχέση με το ρόλο μιλώ αλλά και προσωπικά…

Μυρτώ Αλικάκη: Δεν έχω ανάλογη εμπειρία αλλά νομίζω ότι πατρίδα είναι η μνήμη και οι άνθρωποι που αγαπάμε. Τη μνήμη την κουβαλάς πάντα μαζί σου, οπότε, αν βρίσκεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, υποθέτω ότι αντέχεται η ξενιτιά.

in.gr: Πώς αντιμετωπίζετε τα πράγματα μέσα στην κρίση; Είναι πιο δύσκολη για σας η επιβίωση από τη δουλειά σας από ότι ήταν άλλοτε;

Μυρτώ Αλικάκη: Εννοείται πως ναι, αλλά έχω γίνει και πολύ δραστήρια. Ευτυχώς αγαπάω πολύ τη δουλειά μου μου και παίρνω πάντα μεγάλη χαρά από αυτό. Επιπλέον είμαι εκ φύσεως αισιόδοξη, και δεν πτοούμαι εύκολα.

in.gr: Έχετε δύο παιδιά. Τι τους λέτε για τη ζορισμένη περίοδο που διανύουμε; Πώς τα εμψυχώνετε για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες, αύριο – μεθαύριο και ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι οι στάση μας γενικότερα;

Μυρτώ Αλικάκη: Έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι η ζωή κανενός είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Όταν παλεύω για κάτι και τα καταφέρνω παίρνω βαθιά ικανοποίηση, νιώθω άξια και δυνατή. Αυτό προσπαθώ να τους πω. Αν ήταν όλα εύκολα δεν θα είχαν και αξία. Δεν υπάρχει μια σωστή στάση, ο καθένας ό,τι μπορεί. Άλλος κατεβαίνει στο δρόμο, άλλος μέσα από την τέχνη αφυπνίζει, άλλος σκέφτεται στο σπίτι του. Πάντως καλό είναι να συμπεριφερόμαστε όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται. Νομίζω ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο δίκαιος.

in.gr: Δείχνετε να είστε σε πολύ καλή φόρμα, καλύτερα από ότι σας έχω δει ποτέ!

Μυρτώ Αλικάκη: Σας ευχαριστώ! Η αλήθεια είναι ότι, όσο μεγαλώνω, νιώθω καλύτερα. Πιο ώριμη, πιο ήρεμη, πιο κοντά στον εαυτό μου, και ταυτόχρονα πολύ νέα ακόμη και γεμάτη ενέργεια.

in.gr: Επιδιώκετε να είστε σε καλή φυσική κατάσταση ή απλά ο σωματότυπός σας σάς βοηθά;

Μυρτώ Αλικάκη: Σίγουρα με βοηθάει ο σωματότυπός μου αλλά γυμνάζομαι όποτε έχω χρόνο. Πιστεύω οτι ο ηθοποιός είναι κάτι σαν τον αθλητή. Το σώμα μου είναι εργαλείο της δουλειάς μου και πρέπει να το προσέχω!

in.gr: Πόσο σας έχει βοηθήσει στη δουλειά σας η εμφάνιση; Και πόσο θεωρείτε ότι σας έχει στιγματίσει ο πρώτος σας τηλεοπτικός ρόλος, ως «Αναστασία», είτε θετικά είτε αρνητικά;

Μυρτώ Αλικάκη: Η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι με την έννοια της ομορφιάς, αλλά όπως και να’ χει, άμα τη εμφανίση ο καθένας παραπέμπει κάπου. Αυτό μπορεί να είναι ταιριαστό σε κάποιους ρόλους ενώ σε άλλους όχι. Όσο για την Αναστασία, νομίζω ότι σχετικά γρήγορα έπαψε να με στιγματίζει. Κι αυτό ήταν κάτι για το οποίο προσπάθησα πολύ.

in.gr: Θέατρο, σινεμά η τηλεόραση; Τι αγαπάτε περισσότερο και πού σας βλέπουμε αυτόν τον καιρό;
Μυρτώ Αλικάκη
: Το καθένα έχει τη δική του γοητεία… Ίσως μια μικρή αδυναμία στο σινεμά;

Τώρα βρίσκομαι θεατρικά στο «Αγγέλων Βήμα» στο έργο «Αυτός που θα έσωζε τον κόσμο» και στο «Φάουστ» στο έργο «Μέγκελε«.


Από τη θεατρική παράσταση «Αυτός που θα έσωζε τον κόσμο»

in.gr: Ποιους ρόλους δεν έχετε παίξει και λαχταράτε;

Μυρτώ Αλικάκη: Την Έντα Γκάμπλερ , την Δεσποινίς Τζούλια, την Ηλέκτρα, τη Μήδεια, κι αν με αφήσετε δεν θα σταματήσω!

in.gr: Ποιοι άνθρωποι σας στιγμάτισαν στην καριέρα σας ως τώρα;

Μυρτώ Αλικάκη: Δεν ξέρω…πολλοί με έμαθαν, με επηρέασαν, με συγκίνησαν. Δεν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένη.

in.gr: Από πού αντλείτε αισιοδοξία για τη ζωή; Τι σα ευχαριστεί; Με τι περνάτε καλά στον ελεύθερό σας χρόνο, όταν υπάρχει φυσικά!

Μυρτώ Αλικάκη: Ευτυχώς η αισιοδοξία είναι μέσα μου πάντα, δεν δυσκολεύομαι να την αντλήσω. Η ζωή είναι μαγική και θέλω να την χαρώ! Δεν θέλω πολλά για να περνάω καλά…. Απλά πράγματα, τα παιδάκια μου, θάλασσα, σινεμά, φίλοι, υγεία.

in.gr: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ταξιδιωτικός προορισμός; Και ποιον θα επιλέγατε αν σας δώριζαν ένα ταξίδι;

Μυρτώ Αλικάκη: Λαχταρώ να πάω παντού, αλλά πιο πολύ στη Μαδαγασκάρη!

Τζένη Παπαγεωργίου

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024