Ένα νέο, άγνωστο έως τώρα αλλά θανατηφόρο, στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η10Ν8 εντόπισαν κινέζοι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ουσιαστική απειλή για τους ανθρώπους, όχι ωστόσο άμεσα.

Ένα νέο, άγνωστο έως τώρα αλλά θανατηφόρο, στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η10Ν8 εντόπισαν κινέζοι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ουσιαστική απειλή για τους ανθρώπους, όχι ωστόσο άμεσα.

Το πρώτο θύμα του ιού Η10Ν8 που ταυτοποιήθηκε (με καθυστέρηση) ήταν μια 73χρονη γυναίκα από την πόλη Ναντσάνγκ, η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο πέρυσι το Νοέμβριο με πυρετό και σοβαρή πνευμονία. Παρά τα αντιβιοτικά και τα αντιϊκά φάρμακα, η ασθενής εξέπνευσε μετά από εννιά ημέρες.

Στις 26 Ιανουαρίου εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του νέου στελέχους. Πρόκειται για μια 55χρονη γυναίκα, από την ίδια επαρχία. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο νέος ιός έχει την δυνατότητα να προκαλέσει στο μέλλον πανδημία, αφού τα δύο κρούσματα φανερώνουν ότι ο Η10Ν8 εξακολουθεί να «κυκλοφορεί» μεταξύ των ανθρώπων. Αν καταφέρει δε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν αποκλείεται να προκαλέσει περισσότερα θύματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Γιουελόνγκ Σου του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Πεκίνου, η γενετική ανάλυση δειγμάτων από την τραχεία της πρώτης γυναίκας ασθενούς έδειξε πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι γενετικά τροποποιημένο από προηγούμενα στελέχη του ιού Η10Ν8.

Η γενετική αυτή μετάλλαξη του ιού φαίνεται πως ίσως του επιτρέπει να αναπαράγεται πιο αποτελεσματικά στους ανθρώπους. Όλα τα γονίδια του ιού προέρχονται από πτηνά και, ειδικότερα, έξι από αυτά έχουν προέλευση τον ιό Η9Ν2 που κυκλοφορεί στα πουλερικά της Κίνας. Δηλαδή ο ιός της γρίπης Η10Ν8 ενσωμάτωσε στο γενετικό υλικό του γονίδια από τον ιό Η9Ν2, τον ίδιο που είχε τροφοδοτήσει με γονίδια άλλους δύο ιούς, τον Η7Ν9 και τον Η5Ν1.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι γενετικό υλικό από διάφορους ιούς των άγριων πουλιών αναμίχθηκε και οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου στελέχους Η10Ν8, το οποίο, με τη σειρά του, μόλυνε οικόσιτα πουλερικά. Πήρε επίσης γονίδια του ιού Η9Ν2 και έτσι μεταλλάχθηκε περαιτέρω, ώσπου τελικά προέκυψε το νέο θανατηφόρο στέλεχος Η10Ν8 (JX346).

«Είναι σημαντικό ότι ο ιός αυτός έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο ΡΒ2, το οποίο πιστεύεται ότι σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα προσαρμογής στα θηλαστικά, συνεπώς θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να γίνει πιο μεταδοτικός στους ανθρώπους», εξηγεί ο Δρ Τσι Τζιν της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου.

Η έρευνα έδειξε ότι το πρώτο θύμα του ιού είχε επισκεφτεί μια αγορά πουλερικών λίγες ημέρες προτού μολυνθεί, όμως οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βρουν τον ιό Η10Ν8 στα δείγματα που συνέλεξαν από τα πουλερικά της συγκεκριμένης αγοράς, συνεπώς η ακριβής πηγή της λοίμωξης παραμένει ακόμα άγνωστη.

Ο ιός Η10Ν8 για πρώτη φορά απομονώθηκε σε ένα δείγμα νερού σε μια κινεζική λίμνη το 2007 και πιο πρόσφατα, το 2012, σε μια άλλη αγορά πουλερικών. Όμως μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου από τον εν λόγω ιό της γρίπης των πτηνών.

Η Κίνα ήδη πλήττεται από απανωτά κρούσματα ενός άλλου ιού γρίπης, του Η7Ν9, που έχει ήδη σκοτώσει το ένα τέταρτο περίπου των ασθενών. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης έχουν εμφανιστεί σε δέκα κινεζικές επαρχίες, αυξάνονται καθημερινά και έχουν φθάσει πλέον τα 300, μετά τον περυσινό Μάρτιο που εμφανίστηκε το πρώτο.

Η διάγνωση της λοίμωξης στους ανθρώπους καθυστερεί συνήθως, επειδή τα πουλερικά- φορείς δεν νοσούν τα ίδια ούτε από τον ιό Η7Ν9, ούτε από τον νέο ιό Η10Ν8, ενώ και οι κινέζοι αγρότες εμφανίζονται απρόθυμοι για ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές, υπό τον φόβο μήπως υποχρεωθούν να εξοντώσουν όλα τα ζώα τους. Αντίθετα, επειδή ο ιός της γρίπης Η5Ν1 σκοτώνει και τα πουλερικά, οι αγρότες συνεργάζονται για την καταπολέμησή του.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr