Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Βουδούρη

Εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Βουδούρη

Η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για τις περιφερειακές εκλογές και έναν υποψήφιο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον Οδυσσέα Βουδούρη για την Πελοπόννησο, ώστε να σηματοδοτήσει το άνοιγμα σε δυνάμεις προερχόμενες από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας προκάλεσε αναταράξεις. Τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση Τσίπρα για τους περιφερειάρχες, με αποχή από Αριστερή Πλατφόρμα και ΑΝΑΣΑ. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις 13 Περιφέρειες και το Δήμο Αθηναίων.

Η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για τις περιφερειακές εκλογές και έναν υποψήφιο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, τον Οδυσσέα Βουδούρη για την Πελοπόννησο, ώστε να σηματοδοτήσει το άνοιγμα σε δυνάμεις προερχόμενες από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας προκάλεσε αναταράξεις.

Τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση Τσίπρα για τους περιφερειάρχες, με αποχή από Αριστερή Πλατφόρμα και ΑΝΑΣΑ.

Η ηγεσία επέμεινε μέχρι τέλους στο να γίνει μία ψηφοφορία – πακέτο με αποτέλεσμα να απέχουν Αριστερή Πλατφόρμα και ΑΝΑΣΑ, ενώ η πρόταση της πλειοψηφίας για ψηφοφορία – πακέτο εγκρίθηκε με 92 ναι και 63 όχι (με αποχή από την ΑΝΑΣΑ).

Την υποψηφιότητα Βουδούρη επέκρινε σκληρά η πλευρά Λαφαζάνη επισημαίνοντας ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει ψηφίσει τα μνημόνια, αλλά και την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ το καλοκαίρι του 2012 και δεν συνιστά αριστερή πρόταση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Οι διαφωνούντες εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση της Κουμουνδούρου η ηγεσία επιδιώκει να στείλει μήνυμα και σε άλλους βουλευτές και στελέχη, που αποχώρησαν πρόσφατα από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές, ενώ φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους υποψηφιότητες σε δήμους της χώρας.

Η ηγεσία υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Βουδούρη συμφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή τον Οκτώβριο αναφορικά με την ανάγκη οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν μέσο έκφρασης της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Το εσωκομματικό πεδίο ηλεκτρίστηκε και από άλλες δύο υποψηφιότητες, που πρότεινε η ηγετική ομάδα. Η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και του Σπύρου Μπενέτου στο νότιο Αιγαίο.

Η πλευρά Λαφαζάνη είχε προτείνει στην πολιτική γραμματεία, που διαμόρφωσε τις προτάσεις για τις περιφέρειες, να επιστρατευτούν ενεργά στελέχη του κόμματος, με σαφές πολιτικό στίγμα – ανεξάρτητα από το σε ποια εσωκομματική ομάδα ανήκουν – και επίσης να υπάρχει συμφωνία των οργανώσεων στα πρόσωπα.

Αντιδράσεις προκαλεί πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η διαδικασία επιλογής υποψηφίων και ειδικά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το δήμο της Αθήνας. Πέραν κάποιων επιφυλάξεων για αυτή καθαυτή την υποψηφιότητα -πολλοί επισημαίνουν ότι είναι ρίσκο- διατυπώνεται κριτική γιατί δεν υπήρξαν επαρκείς εσωκομματικές διεργασίες και επαφή με τις οργανώσεις.

Πικρία γιατί παραμερίστηκε, παρότι ηγήθηκε της δημοτικής προσπάθειας στην Αθήνα έως τώρα, εξέφρασε η κυρία Ελένη Πορτάλιου, που πάντως δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια. Έντονη διαφωνία εξέφρασε ο Άλκης Ρήγος, που έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της ΚΕ, ενώ πιο συνολική κριτική για τη στρατηγική της ηγετικής ομάδας διατύπωσε ο Αντώνης Νταβανέλος.

Τελικά, οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι 9 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 4 συνεργαζόμενοι, καθώς και στο Δήμο της Αθήνας, εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 Περιφέρειες και το Δήμο Αθηναίων:

Δήμος Αθήνας: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Αττική: Ρένα Δούρου
Κεντρική Μακεδονία: Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Δυτική Ελλάδα: Βασίλης Χατζηλάμπρου
Θεσσαλία: Ηρώ Διώτη
Κρήτη: Μιχάλης Κριτσωτάκης
Πελοπόννησος: Οδυσσέας Βουδούρης
Αν. Μακεδονία – Θράκη: Κώστας Μορφίδης
Δυτική Μακεδονία: Θόδωρος Καρυπίδης
Στερεά Ελλάδα: Βαγγέλης Αποστόλου
Ήπειρος: Όλγα Γεροβασίλη
Βόρειο Αιγαίο: Αγλαΐα Κυρίτση
Νότιο Αιγαίο: Μπενέτος Σπύρου
Ιόνια Νησιά: Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024