Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος στην αλλεργία στα φιστίκια υπόσχεται νέα θεραπεία

Τέλος στην αλλεργία στα φιστίκια υπόσχεται νέα θεραπεία

Μια νέα θεραπεία υπόσχεται να δώσει τέλος στην διατροφική αλλεργία που έχουν πολλά παιδιά στα φιστίκια, καθώς τα αποτελέσματα μεγάλης βρετανικής κλινικής έρευνας είναι άκρως ικανοποιητικά.

Μια νέα θεραπεία υπόσχεται να δώσει τέλος στην διατροφική αλλεργία που έχουν πολλά παιδιά στα φιστίκια, καθώς τα αποτελέσματα μεγάλης βρετανικής κλινικής έρευνας είναι άκρως ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC, ερευνητές από το Νοσοκομείο του Άντενμπρουκ στο Κέιμπριτζ κατάφεραν να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα 85 παιδιών ώστε να ανέχεται την πρωτεΐνη του φιστικιού αρχικά σε μικρές δόσεις καθημερινά και τελικά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, το 84% των αλλεργικών παιδιών μπορούσε στο τέλος της μελέτης να φάει πέντε φιστίκια την ημέρα.

Βέβαια οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι η θεραπεία δεν είναι ακόμη έτοιμη προς ευρεία χρήση και θα πρέπει να συνεχιστεί η επιστημονική τεκμηρίωσή της.

Τα φιστίκια είναι η συχνότερη αιτία μοιραίας αλλεργικής αντίδρασης. Δεν υπάρχει θεραπεία και η μόνη λύση είναι η αποφυγή της κατανάλωσής τους. Αυτό ωστόσο καταντά κουραστικό για τους ασθενείς, καθώς πρέπει να ελέγχουν κάθε τρόφιμο για πιθανά ίχνη φιστικιών.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο του Άντενμπρουκ, όπως προαναφέρθηκε, προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να ανέχεται την πρωτεΐνη των φιστικιών.

Καθημερινά τους χορηγούσαν πρωτεΐνη φιστικιού σε μορφή σκόνης, με εναρκτήρια δόση που αντιστοιχούσε στο ένα 70ο ενός φιστικιού. Η δόση ήταν εξαιρετικά χαμηλή, πολύ κάτω δηλαδή από αυτό που θα προκαλούσε την αλλεργική αντίδραση.

Μια φορά το 15ημερο η δόση αυξανόταν ενώ τα παιδιά βρίσκονταν στο νοσοκομείο, για την περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, και στη συνέχεια μπορούσαν να πάρουν και μια εξίσου αυξημένη δόση κατ’ οίκον.

Η πλειοψηφία των ασθενών κατάφερε τελικά να μάθει να ανέχεται τα φιστίκια.

Όπως εξηγεί ο Δρ Άντριου Κλαρκ, μέλος της επιστημονικής ομάδας «πρόκειται για δραματική αλλαγή στη ζωή των ασθενών, έστω κι αν δεν φαίνεται. Το επόμενο βήμα μας είναι να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε θεραπεία προσβάσιμη στους ασθενείς».

Η Δρ Πάμελα Έβαν, επίσης μέλος της ομάδας μελέτης συμπληρώνει ότι «πρόκειται για την πρώτη μελέτη στο είδος της παγκοσμίως που έχει θετικό αποτέλεσμα και πρόκειται πραγματικά για πρόοδο στην αντιμετώπιση της αλλεργίας στα φιστίκια. Περαιτέρω έρευνες κρίνονται αναγκαίες ώστε οι επαγγελματίες υγείας να την εφαρμόσουν στους ασθενείς τους στο προσεχές μέλλον».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024