Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» της ΕΕ στην πώληση υπηκοοτήτων από τη Μάλτα

«Φρένο» της ΕΕ στην πώληση υπηκοοτήτων από τη Μάλτα

Υπέκυψε στις ευρωπαϊκές πιέσεις η Μάλτα, σχετικά με το σχέδιό της να πωλεί υπηκοότητες σε ξένους πολίτες. Πλέον, η χώρα θα απαιτεί από τους αιτούντες να έχουν ζήσει στη νησιωτική χώρα για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την χορήγηση υπηκοότητας. Έντονη ήταν η αντίδραση της ΕΕ στον νόμο που επέτρεπε σε πλούσιους πολίτες να αγοράζουν την υπηκοότητα της Μάλτας (επομένως και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα).

Υπέκυψε στις ευρωπαϊκές πιέσεις η Μάλτα, σχετικά με το σχέδιό της να πωλεί υπηκοότητες σε ξένους πολίτες. Πλέον, η χώρα θα απαιτεί από τους αιτούντες να έχουν ζήσει στη νησιωτική χώρα για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την χορήγηση υπηκοότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μάλτα είχε ψηφίσει νόμο με τον οποίο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αγοράζουν την υπηκοότητά τους (άρα και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα) έναντι 650.000 ευρώ. Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες και ανάγκασαν την κυβέρνηση να αυξήσει το ποσό σε 1,15 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της χώρας ήταν να αυξήσει τα έσοδά της και να προσελκύσει επενδύσεις. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές είχαν καταδικάσει τον νόμο, λέγοντας ότι ευτελίζει την ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Μάλιστα, η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν «έναν αυθεντικό δεσμό με τη χώρα» και όχι μόνο τη δυνατότητα να πληρώνουν.

Παραμένει ως όρος ότι θα πρέπει οι αιτούντες να επενδύσουν τουλάχιστον 1,15 εκατομμύρια ευρώ στη Μάλτα, προκειμένου να λάβουν διαβατήριο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Μάλτας και η ΕΕ αναφέρουν ότι «κανένα πιστοποιητικό πολιτογράφησης δεν θα εκδοθεί, εκτός εάν ο αιτών παρέχει αποδείξεις ότι αυτός / αυτή διαμένει στη Μάλτα για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, αμέσως πριν από την ημέρα της έκδοσης του πιστοποιητικού πολιτογράφησης».

Οι αλλαγές πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024