Στη Βουλή το νομοσχέδιο για σύσταση Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας
Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας. Ο νέος φορέας θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου που συγκροτείται με τη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ, ο οποίος τίθεται σε εκκαθάριση) με την Invest in Greece.
Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας. Επιδίωξη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αποτελέσει ο φορέας ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και άμεση προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, σκοπός των ρυθμίσεων είναι ο φορέας να μπορεί να προσφέρει και να υλοποιεί νέες υπηρεσίες και συνδυαστικές δράσεις προσέλκυσης επενδυτών και διείσδυσης σε αγορές – στόχους, με εξειδικευμένους συμβούλους ανά κλάδο αλλά και συμβουλευτική στήριξη τόσο των επενδυτών όσο και των εξαγωγέων, με στοχευμένα προγράμματα εξωστρέφειας.
- Ο νέος φορέας θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου που συγκροτείται με τη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ, ο οποίος τίθεται σε εκκαθάριση) με την Invest in Greece.
- Η εταιρεία θα διοργανώνει τις επιχειρηματικές αποστολές που
συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό ή υπουργούς κατά
την διάρκεια των επίσημων επισκέψεών τους στο εξωτερικό σε συνεργασία
με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τις αρχές εξωτερικού. - Τα έσοδα της εταιρείας προκύπτουν από ανταποδοτικές εισφορές, τέλη και
αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και από τον κρατικό
προϋπολογισμό. - Στη νέα εταιρεία μεταφέρεται και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών «Ηλεκτρονική Πύλη (Agora)».
- Στον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας μπορούν να αποσπώνται υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και αντίστροφα, προσωπικό της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» μπορεί να αποσπάται στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Η βελτίωση των επιδόσεων στις εξαγωγές και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά. Με το νέο φορέα εξωστρέφειας που δημιουργούμε, αποσκοπούμε σε ενιαία και επαγγελματική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]
- Άρχισαν τα όργανα πριν το Αγγλία – Αργεντινή: Επεισόδια ανάμεσα στους φιλάθλους πριν από τον ημιτελικό (vid)
- Ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τα ακίνητα
- Β. Κικίλιας: «Η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει ισχυρή θαλάσσια πύλη της Β. Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης»
- Συνάντηση αστέρων: Ο Μέσι έκανε δώρο τη φανέλα του στον Μπάτζιο (pic)
- Θεσσαλονίκη: 35χρονος έκαψε το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδελφού του
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-29-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442