Σε θεαματική αύξηση των κεντρικών της επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει την βουτιά στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού Ερντογάν στην κίνηση.

Οι αυξήσεις ξεπερνούν σε έκταση κάθε πρόβλεψη οικονομολόγων, με το overnight επιτόκιο να τίθεται στο 12% από 7,75%, το εβδομαδιαίο repo στο 10 από το 4,5%.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια νυχτερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η βουτιά της λίρας με φόντο τα τεκταινόμενα στην Άγκυρα.

H κίνηση είχε άμεσα αποτελέσματα, με την ισοτιμία της λίρας να βελτιώνεται στα 2,18 δολ. από 2,25 δολ. αργά την Τρίτη και 2,39 δολ. τη Δευτέρα (επίπεδα στην περιοχή του ναδίρ για το νόμισμα).

Λίγο πριν την απόφαση του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί απερίφραστα εναντίον της αύξησης των επιτοκίων, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει ανεξάρτητη και εκείνη φέρει την ευθύνη.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι όπως πάντα είμαι και σήμερα αντίθετος σε αύξηση επιτοκίων» είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τρίτης ο Ερντογάν. «Αλλά φυσικά δεν έχω την αρμοδιότητα να παρέμβω στα της Κεντρικής Τράπεζας, εκείνοι είναι υπεύθυνοι για ό,τι μπορεί να προκύψει» συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο