Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τις πληγές της μετρά η Κεφαλονιά, στο νησί ο Αντ.Σαμαράς

Τις πληγές της μετρά η Κεφαλονιά, στο νησί ο Αντ.Σαμαράς

Στην Κεφαλονιά θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες. Στην εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός φαίνεται να καταλήγουν οι σεισμολόγοι, με βάση τη μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί. Ωστόσο, τα τελικά συμπεράσματα αναμένονται αύριο, Τετάρτη, με τη συμπλήρωση 48 ωρών από την ισχυρή δόνηση. Η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια.

Στην εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός φαίνεται να καταλήγουν οι σεισμολόγοι, με βάση τη μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί. Ωστόσο, τα τελικά συμπεράσματα αναμένονται αύριο, Τετάρτη, με τη συμπλήρωση 48 ωρών από την ισχυρή δόνηση.

Στην Κεφαλονιά θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον πιλότο του κρατικού αεροσκάφους, αντί για την Αθήνα να κατευθυνθεί στην Κεφαλονιά, καθώς αποφάσισε να διανυκτερεύσει εκεί απόψε.

Η μετασεισμική ακολουθία στο νησί είναι πλούσια, μάλιστα νωρίς το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις αρκετά μεγάλες σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,6 -4,3 και 4 βαθμών. Οι δύο πρώτες δονήσεις στις 5:12 και στις 7:00 ήταν ιδιαίτερα αισθητές με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν απότομα τον κόσμο. Την ίδια ώρα η αγωνία των κατοίκων εντείνεται εξαιτίας και των κακών καιρικών συνθηκών.

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησίκαι παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία.

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά»σημείωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεσης της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων».

Ο καθηγητής Γεωλογίας υποστήριξε μάλιστα ότι θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 βαθμούς στην Κεφαλονιά «έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του ότι δεν θα ξεπεράσουν οι μετασεισμικές δονήσεις τα 5,4Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αυτό εξάγεται από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας τέτοιος σεισμός έτσι ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, την Τετάρτη θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 βαθμών της Κυριακής ήταν ο κύριος, όμως ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως είπε, όλα συνηγορούν στο ότι ήταν η κύρια δόνηση.

Σε ερώτηση για το εάν η Κεφαλονιά θα κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Αυτή την στιγμή γίνονται ακόμα έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανικούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου, Τεχνικού Επιμελητηρίου και μηχανικών από το ΥΠΕΚΑ. Όταν τελειώσουν οι έλεγχοι θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και θα αποφασιστεί αν θα κηρυχτεί η Κεφαλονιά σεισμόπληκτη περιοχή ή όχι».

Και δεύτερο πλοίο για τη φιλοξενία κατοίκων

Το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» έφτασε λίγο πριν από τις 20.00 της Τρίτης στο νησί για να φιλοξενήσει προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους.

Ελλιμενίστηκε στον λιμενοβραχίονα του Αργοστολίου, όπου ήταν ήδη δεμένο από χθες, Δευτέρα, το «Super Fast 11». Καθώς το λιμάνι δεν μπορεί να φιλοξενήσει και τα δύο πλοία, το «Super Fast 11» αναχώρησε λίγο μετά τις 19.30 για Πάτρα.

Λίγο μετά τις 19.00 αποβιβάστηκαν όλοι και μεταφέρθηκαν σε λεωφορεία για να προστατευθούν από τη βροχή όσο ανέμεναν να επιβιβαστούν στο «Ελ. Βενιζέλος».

O γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το αν η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο έχει δώσει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την παραμονή του, στην Κεφαλονιά απάντησε: «Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα παραμείνει στο λιμάνι όσο χρειαστεί ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της Κεφαλονιάς».

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024