Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεταλλαγμένη ντομάτα περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες

Μεταλλαγμένη ντομάτα περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες

Στο στάδιο της μαζικής παραγωγής βρίσκεται πλέον ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένης ντομάτας, χρώματος βυσσινί, με αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC και των Financial Times.

Στο στάδιο της μαζικής παραγωγής βρίσκεται πλέον ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένης ντομάτας, χρώματος βυσσινί, με αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC και των Financial Times.

Η νέα αυτή ποικιλία ντομάτας που αναπτύχθηκε αρχικά στο Κέντρο Αγροτικών και Βιολογικών Ερευνών «John Innes» στη Μ. Βρετανία, καλλιεργείται μαζικά στον Καναδά, με αποτέλεσμα να είναι ήδη έτοιμα προς κατανάλωση 1.200 λίτρα ντοματοχυμού.

Οι γενετικά τροποποιημένες ντομάτες έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα, διότι περιέχουν σε αυξημένες ποσότητες την αντιοξειδωτική ουσία ανθοκυανίνη, η οποία έχει διαπιστωμένη αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Οι βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα αυτή ντομάτα θα προσδώσει βελτιωμένη θρεπτική αξία οπουδήποτε χρησιμοποιηθεί, ενώ η πρώτη μεγάλη παρτίδα ντοματοχυμού θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξερευνήσουν καλύτερα τις νέες δυνατότητές της.

Η τροποποίηση της ντομάτας έγκειται στην μεταφορά και ενσωμάτωση σε αυτήν ενός γονιδίου από ένα άλλο φυτό (το «σκυλάκι» ή αντιρρίνο), κάτι που επιτρέπει πλέον στο φυτό να παράγει σημαντικές ποσότητες ανθοκυανίνης. Χάρη στην ουσία αυτή, οι βυσσινί ντομάτες όχι μόνο θεωρούνται πιο υγιεινές, αλλά επιπλέον διατηρούνται περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων.

Δεδομένων των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, οι βρετανοί ερευνητές στράφηκαν στον Καναδά για την καλλιέργεια της νέας ντομάτας και έτσι την μαζική παραγωγή ανέλαβε η εταιρία New Energy Farms του Οντάριο, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει θερμοκήπιο έκτασης 465 τετραγωνικών μέτρων, όπου μπορούν να παραχθούν 2.000 λίτρα ντοματοχυμού.

Τα πρώτα 1.200 λίτρα ντοματοχυμού αναμένεται να φθάσουν σύντομα στο Κέντρο Αγροτικών και Βιολογικών Ερευνών «John Innes» για περαιτέρω έρευνες, μεταξύ άλλων για τη διερεύνηση του οφέλους της ανθοκυανίνης στην ανθρώπινη υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα έχουν γίνει προσπάθειες παραγωγής βυσσινί ντοματών με φυσικό τρόπο μέσω της διασταύρωσης φυτών αλλά οι αυξημένες ανθοκυανίνες σε αυτές τις συμβατικές σκουρόχρωμες ντομάτες βρίσκονται μόνο στη φλούδα τους, οπότε οποιαδήποτε επεξεργασία οδηγεί στην αφαίρεση του περιβλήματός τους, αυτομάτως έχει ως συνέπεια και την απώλεια των ανθοκυανινών.

Οι γενετικά τροποποιημένες βυσσινί ντομάτες -που έχουν 20 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ανθοκυανίνης από τις συμβατικές ντομάτες- ανήκουν σε μια νέα γενιά μεταλλαγμένων φυτών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έλκουν τους καταναλωτές με το δέλεαρ της υγιεινής διατροφής. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν θετικά ή αν η ετικέτα «γενετικά τροποποιημένο» θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους.

Πρόσφατη έρευνα πάντως, έδειξε πως οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τους φίλα προσκείμενους. Η τελευταία έγκριση μεταλλαγμένης καλλιέργειας στην ΕΕ δόθηκε το 1998.

Η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν, επικεφαλής της σχετικής έρευνας στο Κέντρο Αγροτικών και Βιολογικών Ερευνών «John Innes»δήλωσε πως το πιο πιθανό μέσα στην επόμενη διετία είναι ο μεταλλαγμένος ντοματοχυμός (που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό με χρηματοδότηση από ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ) να έχει πάρει έγκριση για πώληση την αγορά της Βόρειας Αμερικής, καθώς η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι πολύ πιο φιλική σε σχέση με της ΕΕ.

Ιχθυέλαιο «κατευθείαν» από το χωράφι
Πάντως, μια ακόμη βρετανική ομάδα ερευνητών, από το Κέντρο Αγροτικών και Βιολογικών Ερευνών «Rothamsted Research», με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Νάπιερ, έχει υποβάλλει αίτημα για δοκιμαστική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου φυτού, το οποίο θα παράγει ιχθυέλαιο. Η άδεια αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την Άνοιξη.

Στόχος των ερευνητών είναι σε πρώτη φάση, το ιχθυέλαιο να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ψαροτροφή σε ιχθυοκαλλιέργειες και σε επόμενο στάδιο, ως συμπλήρωμα διατροφής για ανθρώπινη χρήση.

Το γενετικά τροποποιημένο φυτό προέκυψε από την ενσωμάτωση επτά γονιδίων από φύκη, που παράγουν ιχθυελαιο, στο φυτό καμελίνα. Η μεταλλαγμένη καμελίνα έχει ήδη περάσει από μια σειρά τεστ στο εργαστήριο και στο θερμοκήπιο, που έχουν δείξει ότι το 25% των ελαίων στους σπόρους της είναι EPA και DΗΑ, δηλαδή περίπου ίδιο ποσοστό με αυτό που υπάρχει και στο κανονικό ιχθυέλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 80% των ιχθυελαίων που αντλούνται από τις θάλασσες κάθε χρόνο, καταλήγουν στις ιχθυοκαλλιέργειες ως τροφή άλλων ψαριών. Τα κατ’ εξοχήν ωφέλιμα ιχθυέλαια, EPA και DHA, στην πραγματικότητα δεν παράγονται από τα ψάρια, αλλά συσσωρεύονται στο σώμα τους, καθώς τρώνε θαλάσσια μικρόβια και φύκη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024