Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Συγκεντρώσεις στην Αίγυπτο για την τρίτη επέτειο της εξέγερσης κατά Μουμπάρακ

Συγκεντρώσεις στην Αίγυπτο για την τρίτη επέτειο της εξέγερσης κατά Μουμπάρακ

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την εξέγερση στην Αίγυπτο που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Υποστηρικτές της κυβέρνησης αλλά και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς η χώρα βιώνει νέα περίοδο έντασης. Το πρωί, μία ημέρα μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας στο Κάιρο.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την εξέγερση στην Αίγυπτο που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Υποστηρικτές της κυβέρνησης αλλά και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς η χώρα βιώνει νέα περίοδο έντασης.

Εκκλήσεις για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα απηύθυναν η ηγεσία της χώρας και οπαδοί του Μόρσι, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για βιαιότητες. Στην πρωτεύουσα, αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και η Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Ύστερα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα «σε οποιαδήποτε απόπειρα των Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις». Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές οπαδοί του Μόρσι απηύθυναν έκκληση για διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

Μπαράζ επιθέσεων

Το πρωί του Σαββάτου, μία ημέρα μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας στο Κάιρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Ισλαμιστές μαχητές έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Ιούλιο.

Την Παρασκευή, τέσσερις αιματηρές εκρήξεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, συγκλόνισαν το Κάιρο.

Φρουροί ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον βομβιστή αυτοκτονίας την ώρα που προσπαθούσε να οδηγήσει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στο Κάιρο. Η έκρηξη που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα 70.

Λίγες ώρες μετά την πρώτη επίθεση, βόμβα εξερράγη κοντά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας στην περιοχή Ντόκι του Καΐρου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και 14 ακόμα να τραυματιστούν.

Μία τρίτη βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ακολούθησε η επίθεση κοντά σε κινηματογραφικό συγκρότημα στην περιοχή Χάραμ, νότια του Καΐρου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους επτά. Λίγο αργότερα η αστυνομία κατάφερε να εξουδετερώσει άλλη μία βόμβα στην ίδια περιοχή.

«Το αιγυπτιακό κράτος θα πατάξει την τρομοκρατία, θα την εξολοθρεύσει και θα κυνηγήσει αδυσώπητα τους υπαίτιους» δήλωσε μετά τις επιθέσεις ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, Αντλί Μανσούρ.

Την ευθύνη για τις φονικές επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ λα-Μάκντες που δηλώνει ότι εμπνέεται από την Αλ Κάιντα και έχει τη βάση της στη χερσόνησο του Σινά. «Η έκρηξη ήταν ενάντια στην καταπιεστικές και άπιστες δυνάμεις ασφαλείας» διεμήνυσαν οι μαχητές της οργάνωσης και, προειδοποιώντας για νέο κύμα επιθέσεων, κάλεσαν τους «Μουσουλμάνους» να μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024