Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο αίμα βυθίζεται η Αίγυπτος, πολύνεκρες συγκρούσεις την επέτειο της εξέγερσης

Στο αίμα βυθίζεται η Αίγυπτος, πολύνεκρες συγκρούσεις την επέτειο της εξέγερσης

Ο διχασμός στην Αίγυπτο βγαίνει ξανά στην επιφάνεια: Τουλάχιστον 29 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε πορείες υποστήριξης του ανατραπέντα ισλαμιστή Μόρσι κατά την τρίτη επέτειο της εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του Μουμπάρακ, ενώ βομβιστική επίθεση έπληξε αστυνομικό κτιρίο στο Σουέζ. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χρήση αληθινών πυρών από την αστυνομία για διάλυση συγκεντρωμένων -και αυτό ενώ η πρωτεύουσα ακόμη δεν έχει συνέλθει από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων της προηγούμενης ημέρας. Απομακρύνονται αιγύπτιοι διπλωμάτες από τη Λιβύη μετά από κρούσματα απαγωγών.

Ο διχασμός στην Αίγυπτο βγαίνει ξανά στην επιφάνεια: Τουλάχιστον 29 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε πορείες υποστήριξης του ανατραπέντα ισλαμιστή Μόρσι κατά την τρίτη επέτειο της εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του Μουμπάρακ, ενώ βομβιστική επίθεση έπληξε αστυνομικό κτιρίο στο Σουέζ.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χρήση αληθινών πυρών από την αστυνομία για διάλυση συγκεντρωμένων -και αυτό ενώ η πρωτεύουσα ακόμη δεν έχει συνέλθει από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων της προηγούμενης ημέρας.

Οι βομβιστικές επιθέσεις, που ακολούθουνται μάλιστα και από ένοπλες εφόδους, ενισχύουν τους φόβους ότι οι ισλαμιστές γαλβανίζονται σε επικίνδυνα επίπεδα -την ώρα που η κλιμακούμενη βία ενισχύει από την άλλη πλευρά την υποστήριξη στην στρατιωτική ηγεσία και συγκεκριμένα τον στρατηγό αλ Σίσι.

Το Σάββατο, οι υποστηρικτές του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου Μόρσι είχαν προαναγγείλει διαδηλώσεις για τον πρώην αρχηγό του κράτους τη συμβολικά φορτισμένη ημέρα της επετείου της εξέγερσης.

Η ένταση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 άτομα. Η αστυνομία έφτασε μάλιστα στο σημείο εκτός από δακρυγόνα να πυροβολήσει ακόμη και στον αέρα ώστε να εμποδίσει το πλήθος από το να φτάσει στην πλατεία Ταχρίρ, λίκνο της εξέγερσης και σύμβολο της μάχης εναντίον του Μουμπάρακ.

Παράλληλα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από μονάδα της αστυνομίας στο Σουέζ. Τη βομβιστική επίθεση ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι θύματα συγκρούσεων στο Κάιρο. Oι διαδηλώσεις υποστήριξης στις ισλαμιστικές πολιτικές δυνάμεις στοίχισαν επιπλέον τη ζωή σε τουλάχιστον δύο άτομα στη Μίνια στο νότιο τμήμα της χώρας και σε μία γυναίκα στην Αλεξάνδρεια.

Απαγωγές αιγύπτιων διπλωματών στη Λιβύη

Το βράδυ του Σαββάτου, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι απομακρύνει προληπτικά όλο το διπλωματικό του προσωπικό από την Τρίπολη και τη Βεγγάζη της Λιβύης.

Είχε προηγηθεί η απαγωγή πέντε μελών της αποστολής στην Τρίπολη από αγνώστους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024