Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άδικος ο φόρος ακινήτων λέει το 73% των πολιτών

Άδικος ο φόρος ακινήτων λέει το 73% των πολιτών

Το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) άδικο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε το Σάββατο, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Αποδοκιμασίες κατά του Αργύρη Ντινόπουλου.

Το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) άδικο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε το Σάββατο, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο αποδοκίμασαν τον βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22% που ήταν σύμφωνα με την περσινή έρευνα, φέτος διαμορφώνονται στο 43,3% του εισοδήματος. Επιπλέον, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.
  • Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.
  • Σε υψηλά επίπεδα (38%) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.
  • Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).
  • Αυξήθηκε από 35 σε 43% το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.
  • Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.
  • Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία (65%) θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.
  • Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.

Αλλαγές ζητεί ο Στρ.Παραδιάς

«Την άμεση και επείγουσα ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον ληστρικό διπλό δήθεν ενιαίο φόρο ακινήτων και για τον παράλογο φόρο υπεραξίας, πριν οδηγηθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες, πωλητές και συμβολαιογράφοι ακόμη και στις φυλακές, αλλά και διαφοροποίησης της νομικής αντιμετώπισης της αδυναμίας πληρωμής των φόρων στην ακίνητη περιουσία από την άρνηση πληρωμής τους» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, αφού μέσα στο 2013 κατέβαλαν απανωτά πέντε φόρους κεφαλαίου (ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, ΕΕΤΑ 2012 και 2013), καλούνται εφέτος να πληρώσουν τον διπλό δήθεν «Ενιαίο» Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας που θέσπισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας και των βουλευτών της επαρχίας, ενώ οι πραγματικές τιμές στην αγορά, στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι δραματικά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες με τις οποίες εξακολουθούν να υπολογίζονται, μέχρι και το 2016, το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα.

Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

-Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

-Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.

-Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.

-Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

-Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.

-Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις Δ.Ο.Υ. με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000.

– Αμεση απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.

-Νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

    Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024