Οι καθυστερήσεις με την τρόικα στη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου
Οι σημαντικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (κατά ορισμένους μπορεί να γίνει λόγος για εμπλοκή) αλλάζουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τις επικείμενες (διπλές) εκλογές. Το ζήτημα, όπως και όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, αναμένεται να απασχολήσουν τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα στο Μαξίμου.
Οι σημαντικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (κατά ορισμένους μπορεί να γίνει λόγος για εμπλοκή) αλλάζουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τις επικείμενες (διπλές) εκλογές.
Το ζήτημα, όπως και όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, αναμένεται να απασχολήσουν τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα (18:00) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η αναβολή στην επιστροφή της τρόικας, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα επέστρεφε στις αρχές Ιανουαρίου ώστε η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό.
Η κυβέρνηση επεδίωκε να ολοκληρώσει ταχύτατα τη συμφωνία με την τρόικα, ώστε στη συνέχεια να δώσει την εκλογική μάχη του Μαΐου, έχοντας αφήσει πίσω της τα αντιδημοφιλή μέτρα και έχοντας ως βασικό ατού το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, βάσει των νέων εξελίξεων το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προχωρά και θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Την ίδια ώρα, τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δύο ηγέτες είναι πολλά: τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η γκρίνια των βουλευτών της συγκυβέρνησης για τα μέτρα, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, το ζήτημα του Χριστόδουλου Ξηρού -το οποίο έχει και διεθνή αντίκτυπο, εν μέσω ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, όπως και η τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης το απόγευμα αναμένεται μακρά και με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).