Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κυβέρνηση καλύπτει το Λιμενικό στο θέμα του Φαρμακονησίου

Η κυβέρνηση καλύπτει το Λιμενικό στο θέμα του Φαρμακονησίου

Πλήρη κάλυψη στο Λιμενικό, ζητώντας «να μην πέφτει λάσπη» στους άνδρες του Σώματος, παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στο ναυάγιο πλοιαρίου με μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Το θέμα πάντως έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τη Διεθνή Αμνησία και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να ζητούν έρευνα για τις συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία. Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες-καταγγελίες των επιζώντων.

Πλήρη κάλυψη στο Λιμενικό παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στο ναυάγιο πλοιαρίου με μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Το θέμα πάντως έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τη Διεθνή Αμνησία και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να ζητούν έρευνα για τις συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία.

Σε δηλώσεις του τόσο στον Βήμα 99,5 όσο και στον ΑΝΤ1 ο Σ.Κεδίκογλου δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πέφτει λάσπη» σε ανθρώπους σαν τους άνδρες του λιμενικού που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και για την προστασία των συνόρων και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία, όπως π.χ. το στίγμα των σκαφών, που διαψεύδουν τις αναφορές για προσπάθεια επαναπροώθησης των μεταναστών στην Τουρκία. «Δεν υπήρξε απόπειρα επαναπροώθησης, υπήρξε προσπάθεια διάσωσης» είπε, σημειώνοντας ότι η βίαιη επαναπροώθηση των μεταναστών άλλωστε δεν συνάδει με την ελληνική πολιτική.

Σημειώνεται πως αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο (12:00) στην πλατεία Συντάγματος.

Έντονες αντιδράσεις

Έρευνα για τον θάνατο των προσφύγων ζήτησαν τόσο η Διεθνής Αμνησία όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για την τραγωδία και να φέρουν στο φως τις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους.

Επιπλέον, η οργάνωση ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, διά του περιφερειακού αντιπροσώπου της για τη Νότια Ευρώπη, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, αλλά και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.

Οι καταγγελίες

Οι 16 επιζώντες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν την Πέμπτη στον Πειραιά και φιλοξενούνται σε χώρο του Δήμου Αθηναίων όπου τους παρέχεται φροντίδα και ψυχολογική στήριξη, καθώς ορισμένοι είδαν να πνίγονται μπροστά τους τα παιδιά και οι γυναίκες τους.

Οι καταγγελίες τους εναντίον των ανδρών του Λιμενικού είναι συγκλονιστικές. Όπως υποστήριξαν,
οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινιά και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής και πως όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού, αλλά οι λιμενικοί τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν. Ένας άνδρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία.

Η διάψευση του Λιμενικού

Το Λιμενικό αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές» και πως αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους» για τη διάσωση των αλλοδαπών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Το πλήρωμα παράλληλα με τις ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.

Βέλη κατά Βαρβιτσιώτη

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν, όμως, και οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος καταλόγισε στον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια «να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», έκανε λόγο για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και κατέληξε ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες» για τους μετανάστες.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη δήλωση «ατυχέστατη», ζητώντας πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι. «Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος» ανέφερε.

Διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Μ.Βαρβιτσιώτη δείχνουν πως «δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων».

«Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις ‘άτυπες’ επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024