«Σημαντική πρόοδο» στο μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη έχει πετύχει η Ελλάδα, δήλωσε ο Β.Σόιμπλε, προσθέτοντας όμως και ότι «παραμένει με διαφορά η πιο δύσκολη χώρα». Αναφέρθηκε και στην «εύθραυστη εσωπολιτική στήριξη», κάτι που, όπως είπε, έχει επανειλημμένως επισημάνει ο Α.Σαμαράς. Αν και χαρακτήρισε απίστευτο αυτό που υπομένουν οι Έλληνες, ξεκαθάρισε -προς αποφυγή παρεξηγήσεων- ότι η θέση του Βερολίνου περί λιτότητας δεν αλλάζει.

«Σημαντική πρόοδο» στο μακρύ δρόμο της προς την ανάκαμψη έχει επιτύχει η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν θα το θεωρούσε κανείς δυνατό πριν από δύο χρόνια», αλλά και ότι «η Ελλάδα παραμένει με διαφορά η πιο δύσκολη χώρα».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην «εύθραυστη εσωπολιτική στήριξη», κάτι που -όπως σημείωσε- έχει επανειλημμένως επισημάνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά το σεβασμό του για τους Έλληνες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι απίστευτο αυτό που υπομένουν και ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να πρέπει να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στο Βερολίνο.

Προς αποφυγή, ωστόσο, παρεξηγήσεων ξεκαθάρισε ότι η θέση του Βερολίνου περί λιτότητας δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Απίστευτο αυτό που υπομένουν οι Ελληνες»

Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι «η εσωπολιτική στήριξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη» και αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ελλάδας από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της δεξιάς.

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και οι κοινωνικές επιπτώσεις σίγουρα δεν ήταν ασήμαντες. Δεν θα ήθελα να έπρεπε να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία.»

» Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Έλληνες είναι απίστευτο. Τα πράγματα κινούνται, αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και εξέφρασε τον τεράστιο σεβασμό του προς τους Έλληνες που υποφέρουν λόγω των «απαραίτητων μέτρων λιτότητας».

Και αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι ήταν ξεκάθαρο, παρά τις διαφωνίες πολλών, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνο με ένα τεράστιο «κούρεμα» του χρέους της, της τάξης του 53%, το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε τη βάση για το πρόγραμμα διάσωσης.

«Το ελληνικό ποτήρι πριν από δύο χρόνια δεν ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά σχεδόν άδειο. Τώρα είναι μισογεμάτο», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός και τόνισε ότι πρέπει πολλά να γίνουν, ενώ σημείωσε ότι «η εσωπολιτική στήριξη είναι εύθραυστη», αναφέροντας ότι αυτό το επισημαίνει ξανά και ξανά και ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη του.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν την διακυβέρνηση πιο ακραίες δυνάμεις και εάν θα χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε:

«Στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί αύριο να συμβεί κάτι. Και η κρίση στη Lehman Brothers έφερε για τη Γερμανία το 2009 κάτι που δεν θεωρούσαμε ότι μπορούσε να συμβεί, μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1%. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το θέμα να μην φθάσει εκεί».

«Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να εξηγείται στους Έλληνες ξανά και ξανά ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, προς την σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Επισήμανε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσισε υπέρ της συνέχειας, έστω και με ισχνή πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υποφέρει από τη μετανάστευση

«Η Ελλάδα, όμως, υποφέρει και από τη μετανάστευση από την Αφρική», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι χρειάζεται η στήριξη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των μεταναστών.

«Αυτή είναι και μια αιτία της πολιτικής αστάθειας που εκμεταλλεύονται πάντα τα δεξιά κόμματα και καλλιεργούν την ξενοφοβία. Η Ευρώπη πρέπει να έχει πολιτική ένταξης για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν συνίσταται μόνο στο να ξοδεύει κανείς χρήματα που δεν έχει. Έτσι δημιουργούνται τα χρέη. Πρέπει, όμως και να εξηγείς γιατί κάποιες πολιτικές έχουν λόγο ύπαρξης», είπε.

«Οδηγήσαμε το ευρώ εκτός κρίσης»

Αναφερόμενος γενικά στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι, παρά τα προβλήματά της, η Ευρωζώνη έχει πάψει να αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα και σημείωσε ότι η Ευρώπη επέστρεψε από την κρίση χάρη στη γερμανική συνταγή των μεταρρυθμίσεων.

«Παρ’ όλα τα σενάρια για το τέλος του κόσμου, οδηγήσαμε το ευρώ έξω από την κρίση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον το επίκεντρο της ανησυχίας για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Δεν θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση σχετική με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία και στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά υπεραμύνθηκε της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά την τρίτη θητεία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει μια προτεραιότητα», δήλωσε και επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα μείνει προσηλωμένο στον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 και για μηδενικό νέο δανεισμό.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση βοήθησε τη Γερμανία να βγει ισχυρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση και προέτρεψε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν στον δρόμο της περικοπής των δαπανών.

Ερωτηθείς σχετικώς με το γερμανικό εξαγωγικό πλεόνασμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές από και προς την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι πολλά άλλα κράτη- μέλη θα ήταν σε ακόμη χειρότερη μοίρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, χωρίς τις γερμανικές εισαγωγές.

«Χωρίς τη Γερμανία, η ύφεση στην Ευρωζώνη θα ήταν πολύ χειρότερη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η γερμανική ανταγωνιστικότητα είναι ένας από τους λόγους που κάποιες χώρες ανακάμπτουν.

Υποσχέθηκε, πάντως, ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την εσωτερική ζήτηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr