Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κέντρο Αριστείας για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών

Κέντρο Αριστείας για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών

Τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας (center of excellence) για την επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων ανακοίνωσαν η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και ο ευρωπαϊκός οργανισμός εφαρμοσμένης έρευνας Fraunhofer-Gesellschaft.

Τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας (center of excellence) για την επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων ανακοίνωσαν η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και ο ευρωπαϊκός οργανισμός εφαρμοσμένης έρευνας Fraunhofer-Gesellschaft.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Sanofi και το Ινστιτούτο Fraunhofer IME (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας) θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό και τη βελτιστοποίηση καινοτόμων χημικών ή βιολογικών ενώσεων φυσικής προέλευσης, κυρίως στο πεδίο των λοιμωδών νοσημάτων, της δεύτερης κυριότερης αιτίας θνησιμότητας παγκοσμίως, που προκάλεσαν τον θάνατο 10 εκατομμύριων ανθρώπων το 2011.

Η πενικιλίνη, για παράδειγμα, είναι μόλις ένα ανάμεσα σε πολλά αντιβιοτικά φυσικής προέλευσης. Η προσέγγιση αυτή μπορεί επίσης να επεκταθεί και σε άλλες ενδείξεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άλγος και οι σπάνιες νόσοι, καθώς ουσίες που προέρχονται από προϊόντα φυσικής προέλευσης έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών.

Η Sanofi θα μοιραστεί με το Fraunhofer τη συλλογή στελεχών της, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, που περιλαμβάνει πάνω από 100.000 διαφορετικούς μικροοργανισμούς, και επιπρόσθετα θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην έρευνα για αντιλοιμώδη φάρμακα.

«Αυτό το πρώτο Fraunhofer Κέντρο Αριστείας Προϊόντων Φυσικής Προέλευσης (Fraunhofer Natural Product Center of Excellence) δεν αποτελεί μόνο ένα έργο ωφέλιμο και για τους δύο εταίρους, αλλά προχωρά πολύ πιο πέρα από την ανακάλυψη φαρμάκων, διότι η πρόσβαση στη συλλογή προϊόντων φυσικής προέλευσης της Sanofi θα δημιουργήσει αξία και για άλλες βιομηχανίες με σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες», δήλωσε ο καθηγητής Δρ Ράινερ Φισερ, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Fraunhofer IME.

Η κοινή ομάδα των επιστημόνων θα καθοδηγείται από τον καθηγητή Δρ Πήτερ Χαμμαν, επικεφαλής του τμήματος External Innovation of the Infectious Diseases Unit (τμήμα Εξωτερικής Καινοτομίας της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων), σε στενή συνεργασία με τον καθηγητή Δρ Αντρέας Βιλινσκας, διευθυντής τμήματος του Ινστιτούτου Fraunhofer IME στο Γκίσεν, και θα συνεργαστεί για την ανάλυση της γενετικής ιδιοσυστασίας των στελεχών, την καλλιέργειά τους υπό διαφορετικές συνθήκες, τη διέγερσή τους για την παραγωγή δραστικών ουσιών και τη διερεύνηση των επιπτώσεών τους.

Τα λοιμώδη νοσήματα είναι μεταδοτικές ασθένειες, που προκαλούνται από μικροοργανισμούς (μικρόβια) όπως ιοί, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα. Αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της ετήσιας θνησιμότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναστολή της αύξησης και της εξάπλωσης της αντιμικροβιακής αντοχής, τα βακτήρια συνεχίζουν να γίνονται όλο και λιγότερο ευαίσθητα σε αντιμικροβιακά φάρμακα, ενώ τα ποσοστά ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών μειώνονται. Κατά συνέπεια, βακτήρια ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα καθίστανται σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Έχουν ήδη προκύψει σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των 17 εκατομμυρίων σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων που κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο στις βιομηχανοποιημένες χώρες και των 9 εκατομμυρίων ατόμων που κάθε χρόνο προσβάλλονται από φυματίωση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024