Γιάννης Αδάναλης

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών πρόσκρουσης του αμερικανικού Ινστιτούτου για την Οδικη Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους.

Το «Insurance Institute for Highway Safety» έβαλε στο στόχαστρο μία ιδιαίτερα δημοφιλή, στην ευρωπαϊκή αγορά, κατηγορία αυτοκινήτων.

Έντεκα αυτοκίνητα πόλης συμμετείχαν στη δοκιμασία της μετωπικής σύγκρουσης σε περιορισμένης έκτασης επιφάνεια, εκ των οποίων μόλις ένα κατάφερε να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια.

Η εν λόγω δοκιμασία προβλέπει τη σύγκρουση του μπροστινού τμήματος του αυτοκινήτου σε σταθερό εμπόδιο μικρής επιφάνειας με ταχύτητα 40 μιλίων ανά ώρα (64,4 χλμ./ώρα).

Σε αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, τα Mazda 2, KIA Rio, Toyota Yaris, Ford Fiesta Sedan, Mitsubishi Mirage (Spacestar), Nissan Versa, Toyota Prius c, Hyundai Accent, Fiat 500 και Honda Fit (Jazz), απέτυχαν και μάλιστα παταγωδώς να διαφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα του οδηγού.

Μοναδική εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτέλεσε το Chevrolet Spark, η επίδοση του οποίου χαρακτηρίστηκε ως αποδεκτή.

Οι χειρότερες επιδόσεις στην ομάδα των έντεκα αυτοκινήτων πόλης, ανήκουν στα Fiat 500 και Honda Fit, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο ζωτικός χώρος του οδηγού περιορίστηκε σημαντικά και η κολώνα του τιμονιού μετατοπίστηκε.

Μάλιστα, στην περίπτωση του Honda Fit το κεφάλι του οδηγού μετά βίας ήρθε σε επαφή με τον αερόσακο, με αποτέλεσμα να προσκρούσει, στη συνέχεια της πορείας του, σε επιφάνειες του ταμπλό.

Αντιστοίχως, το γεγονός ότι μετά τη σύγκρουση η πόρτα του Fiat 500 αποκολλήθηκε, αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο εκτίναξης του οδηγού έξω από τον θάλαμο επιβατών.

Αν και ο ρόλος του πλευρικού αερόσακου είναι καθοριστικός στον συγκεκριμένο τύπο συγκρούσεων, η παρουσία του δεν κατάφερε να αλλάξει την απογοητευτική εικόνα των αυτοκινήτων της δοκιμασίας.

Στην περίπτωση του Toyota Yaris, μάλιστα, ο πλευρικός αερόσακος δεν ενεργοποιήθηκε.

«Τα μικρά, ελαφριά αυτοκίνητα έχουν εγγενή μειονεκτήματα. Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να αναδείξουμε αυτό που προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επιβάτες. Δυστυχώς τα μικρά αυτοκίνητα δεν αποδίδουν το ίδιο καλά όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες αυτοκινήτων στη συγκεκριμένη δοκιμασία μετωπικής σύγκρουσης», δήλωσε ο Joe Nolan, αντιπρόεδρος του IIHS.

auto.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο