Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 22.000 οι εκτοπισμένοι στις ζώνες τζιχαντιστών στο Ιράκ

Πάνω από 22.000 οι εκτοπισμένοι στις ζώνες τζιχαντιστών στο Ιράκ

Περισσότερες από 22.000 είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής εξαιτίας της βίας στην ιρακινή επαρχία αλ-Άνμπαρ, όπου η πόλη Φαλούτζα και ορισμένοι τομείς της πόλης Ραμάντι έχουν τεθεί από τις αρχές Ιανουαρίου υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών.

Περισσότερες από 22.000 είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής εξαιτίας της βίας στην ιρακινή επαρχία αλ-Άνμπαρ, όπου η πόλη Φαλούτζα και ορισμένοι τομείς της πόλης Ραμάντι έχουν τεθεί από τις αρχές Ιανουαρίου υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών.

Η εκπροσώπηση του ΟΗΕ στη Βαγδάτη προειδοποιεί για μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των οικογενειών που έχουν εκτοπιστεί και επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι ο αριθμός που ανακοινώθηκε είναι πιθανώς χαμηλότερος από αυτόν που ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί που έχουν εκτοπιστεί δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Η πλειονότητα των εκτοπισμένων έχει βρει καταφύγιο σε άλλους τομείς της επαρχίας αυτής στο δυτικό Ιράκ, αλλά ορισμένοι έχουν φύγει πιο μακριά, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, πρόσθεσε ο ΟΗΕ.

Την Τρίτη οι ιρακινές δυνάμεις -στρατός, αστυνομία, ειδικές δυνάμεις- υποστηριζόμενες από μέλη φυλών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση συνέχιζαν την επιχείρηση που εξαπέλυσαν την Κυριακή στις συνοικίες του Ραμάντι, τις οποίες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πριν από τρεις εβδομάδες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε.

Στο κέντρο του Ραμάντι το πρωί της Τρίτης 12 μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές στις συνοικίες Μαλάαμπ και Ντούμπατ, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας και έναν γιατρό του νοσοκομείου της πόλης.

Οι ένοπλοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους την Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα πιο ανατολικά, όπου επιβάλλουν τη Σαρία και έχουν ιδρύσει ισλαμικό δικαστήριο, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών Αντνάν αλ Ασάντι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι ομάδες των ενόπλων διαθέτουν επαρκή οπλισμό για να «καταλάβουν την Βαγδάτη».

Η δήλωση ήλθε μετά το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε στους άνδρες του να κατευθυνθούν προς την ιρακινή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στις πόλεις Μοσούλη και Μπακούμπα, πέντε άνθρωποι έχασαν την Τρίτη την ζωή τους σε επεισόδια βίας, με αποτέλεσμα να φτάνει τους 700 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία στηρίζεται σε ιατρικές και επίσημες πηγές.

Η κλιμάκωση δημιουργεί το φόβο μιας επιστροφής στη βία της περιόδου 2006-2007, όταν χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη διαθρησκευτική σύγκρουση στη χώρα.

Παράλληλα, όπως επισήμανε την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην ετήσια έκθεσή της, οι παραβιάσεις που διαπράττουν οι ιρακινές δυνάμεις της τάξης «επιδεινώνουν τη βία» στη χώρα.

«Οι Ιρακινοί βρίσκονται παγιδευμένοι σήμερα ανάμεσα στη βία που υποστηρίζεται από το κράτος και τις τρομοκρατικές επιθέσεις» υπογραμμίζει ο Τζο Στόρι, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch στην περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024